Καθυστερεί η συνείσπραξη του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) και των ασφαλιστικών εισφορών από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, διαδικασία που απαιτεί το πάντρεμα του Taxisnet με το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ.

Ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, κάτι που είναι διακαής πόθος της τρόικας, αναμένεται πως τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα αγανακτήσουν από τις διαρκείς τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου. Τα πρώτα αρνητικά δείγματα γραφής έχουν ήδη φανεί.

Σημειώνεται πως έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, που είχε εκδοθεί την 1η Νοεμβρίου, προέβλεπε πως το μέτρο της συνείσπραξης ΦΜΥ και ασφαλιστικών εισφορών θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου, με καταληκτική ημερομηνία τη 15η-20ή ημέρα του επόμενου της απασχόλησης μήνα (15 Φεβρουαρίου), ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου. Ωστόσο, η προθεσμία αυτή έμεινε στο κενό, καθώς η ενοποίηση των συστημάτων δεν προχώρησε με τους ρυθμούς, που ανέμενε η τρόικα.

Έτσι, προκειμένου η σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας συνείσπραξη ΦΜΥ και ασφαλιστικών εισφορών (τμήμα της οποίας θα είναι και ο καθορισμός κοινών καταληκτικών προθεσμιών καταβολής) να μη δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και στις επιχειρήσεις, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει στις 21 Φεβρουαρίου στη Βουλή τροποποιητική διάταξη του άρθρου 20 του ν. 4075/2012, το οποίο προβλέπει ότι ως χρόνος υπολογισμού των εισφορών ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας, εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία και ότι ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλει τις εισφορές στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη (5η) για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον παραπάνω οριζόμενο χρόνο.

Mε την εν λόγω διάταξη του υπουργείου Εργασίας, αφενός θα συνεχίσει να ισχύει το προϊσχύον καθεστώς ως προς την προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, αφετέρου θα δίνεται η εξουσιοδότηση έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα ανακαθοριστούν τόσο οι προθεσμίες καταβολής εισφορών, όσο και – ενδεχομένως – το ύψος των πρόσθετων τελών, που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής τους. Αυτό προβλέπεται, προκειμένου να εναρμονιστούν οι προθεσμίες αυτές με τα ανάλογα ισχύοντα για την είσπραξη του ΦΜΥ από το υπουργείο Οικονομικών.