Η διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ αποτελούν τους κυριότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Εurobank, όπως διατυπώνονται σε τριμηνιαία μελέτη τους.

«Οι πολιτικές αστοχίες όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να ανακάμπτει η οικονομική εμπιστοσύνη είναι η προσήλωση των Ευρωπαίων πολιτικών στο μεταρρυθμιστικό τους έργο και στην περαιτέρω οικοδόμηση των Ευρωπαϊκών θεσμών δημοσιονομικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης», σημειώνεται στην έκθεση.

«Ωστόσο, ο κίνδυνος να ατονήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι υπαρκτός. Στην Ελλάδα, η αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια θα δοκιμάζει τις αντοχές μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνεργασίας που καλείται να συνεχίσει την επίπονη αναδιάρθρωση της οικονομίας. Στην Ισπανία, η βελτίωση των συνθηκών δανεισμού της χώρας είναι πιθανόν να οδηγήσει σε χαλάρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Επιπλέον, η αποστροφή της Ισπανικής κυβέρνησης προς το μηχανισμό αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι πιθανό να δημιουργήσει χρηματοπιστωτικές εντάσεις, αν οι αγορές πιέσουν τη χώρα να ζητήσει βοήθεια – το οποίο θεωρούμε ως το πιο πιθανό σενάριο – και η κυβέρνηση αργήσει να ανταποκριθεί», προστίθεται.

Οι αναλυτές της Εurobank εκτιμούν, ακόμα, ότι «οι διαδικασίες για την επίτευξη δημοσιονομικής ολοκλήρωσης και τραπεζικής ενοποίησης αναμένεται να συνεχίσουν να εκτυλίσσονται με αργό ρυθμό. Οι διαφωνίες για το κατάλληλο βαθμό συλλογικής ανάληψης κινδύνων, από την μια, και μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από την άλλη, δεν αφήνουν περιθώρια για άμεση εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στην κρίση της ευρωζώνης. Οι Γερμανικές εκλογές μάλλον αποτελούν έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».