Δέκα αιτήματα διατύπωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προς τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ότι «οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς».

Στο υπόμνημα των θέσεων της ΕΣΕΕ προς την Ελληνική Ένωση τραπεζών σημειώνεται ότι τα αιτήματα αφορούν στα εξής:

– Τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα ενός Τραπεζικού ομίλου ο οποίος θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα του ελληνικού Τραπεζικού συστήματος.

– Την αύξηση της ρευστότητας της αγοράς

– Την απαλλαγή από διαχειριστικές αγκυλώσεις

– Την αναχρηματοδότηση δανείων με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

– Τη δυνατότητα μειωμένης καταβολής δόσεων για 4 χρόνια.

– Την περίοδο «χάρητος» από 12 έως 18 μήνες με καταβολή μόνο των τόκων και όχι του κεφαλαίου.

– Την αποκλιμάκωση επιτοκίου και εξόδων για συνεπείς πελάτες.

– Την προώθηση χαμηλότερου επιτοκίου για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

– Την επαναφορά των ορίων «πλαφόν» των επιχειρήσεων σε υψηλότερα επίπεδα.

– Τον έντοκο δανεισμό του εμπορίου με περισσότερο χρόνο και λιγότερο σε χρήμα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης ανέφερε ότι το ζήτημα της ρευστότητας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά στην τρέχουσα πολύ δύσκολη συγκυρία.

«Ακόμη περισσότερο το εμπόριο θεωρείται επισφαλής κλάδος για χορήγηση δανείων με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει όλες οι ροές πόρων από τις τράπεζες προς αυτό. Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον πάνω από 300.000 δανειολήπτες εκπέμπουν SOS, λόγω της αδυναμίας τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Κατά την ΕΣΕΕ, οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς και να αξιοποιήσουν άμεσα τα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία.