Αισιόδοξη η κυβέρνηση για «ελληνική λύση» τη Δευτέρα

Στο 124% του ΑΕΠ η βιωσιμότητα του χρέους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20:52
24/11/2012
Αισιόδοξη η κυβέρνηση για «ελληνική λύση» τη Δευτέρα
3
loading

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα οδηγηθούμε σε λύση τη Δευτέρα.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προτάσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

Σήμερα εξετάσθηκαν εκ νέου οι λεπτομέρειες σχετικές με την μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της λήξης των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα τα κράτη της Ευρωζώνης και την επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

Πάντως, οι αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ φέρονται να αναθεωρούν το σχέδιο για επαναγορά ομολόγων στο οποίο αντιτίθεται το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ αποδέχεται να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδος εάν αυτό μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, έναντι αρχικού στόχου για 120%.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar giannis

  Την Δευτέρα θα έχει γερμανική λύση.

 2. avatar el

  μη φάνε , θα έχει γλαρόσουπα

 3. avatar Σκυλοπνιχτρης

  Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι ο αριθμός με τον οποίο πολλαπλασιάζεται το ένα ευρώ της δημοσιονομικής δαπάνης για να υπολογίσ
  ουμε το συνολικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα στην οικονομία. Ετσι όταν ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι 1,6 τότε η αρχική δημοσιονομική δαπάνη του 1 ευρώ θα έχει 1,6 ευρώ αποτέλεσμα στο ΑΕΠ. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της δημοσιονομικής πολιτικής. Να μπορέσει να αποτελέσει την απαραίτητη μόχλευση στην ελληνική οικονομία.
  Πολλές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τον πολλαπλασιαστή της ελληνικής οικονομίας περίπου στο 0,5. Επομένως το ασφαλές συμπέρασμα για την τρόικα ήταν ότι η αφαίρεση για παράδειγμα 1 δις ευρώ από το εισοδηματικό κύκλωμα στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 500 εκατ. Ή η αφαίρεση 40 δις από το εισοδηματικό κύκλωμα που προβλέπονταν στα δύο μνημόνια θα οδηγούσε ουσιαστικά σε μείωση του ΑΕΠ κατά 20 δις (αφού ο πολλαπλασιαστής είναι 0,5)
  . Τα 20 δις ευρώ που αφαιρούνται θα ισοδυναμούσαν με 8,3% ύφεση (το ΑΕΠ ανήρχετο το 2010 σε 240 δις επομένως 20 /240 = 8,3). Το παραπάνω ποσό κατανεμημένο σε δύο έτη σήμαινε ύφεση 4,2 περίπου το κάθε έτος.
  Στο σημείο αυτό έγινε το λάθος. Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής όταν η νομισματική πολιτική είναι ανενεργή και η οικονομία είναι σε ύφεση ισχυρίζονται οι L. Christiano, o M. Eichenbaum και ο S. Rebelo (Νorthwestern University ) μπορεί να πάρει τιμή από 2-3. Τι σημαίνει αυτό; Αν σχεδιάζονται μέτρα περικοπών για το 2013 ύψους 8 δις ευρώ και το ΑΕΠ ανέρχεται στα 175 δις ευρώ τότε υπάρχει πιθανότητα οι περικοπές αυτές να μεταφραστούν σε περιορισμό από το εισοδηματικό κύκλωμα κατά 16 δις αν ο πολλαπλασιαστής είναι 2 και 24 αν είναι 3. Τα 16 δις μείωση από το ΑΕΠ ισοδυναμούν με μια ύφε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει