Αυτές τις μέρες διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη πρώην στελέχους των ΗΛΠΑΠ για την καταβολή μίζας ύψους 20.000 € απευθείας από την γερμανική ΜΑΝ, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει σε συνεργασία με την ΕΛΒΟ την προμήθεια 90 τρόλεϊ στον ΗΛΠΑΠ την περίοδο 2001-2002. Πρόκειται για μια πραγματικά περίεργη κατάληξη σε μια πολυδιαφημισμένη υπόθεση διαφθοράς, με επιβεβαιωμένες πληρωμές ύψους άλλων 2.800.000 € από την γερμανική ΜΑΝ προς offshore εταιρείες τότε μετόχων ή διοικητικών στελεχών της ΕΛΒΟ, για τις οποίες τελικά με διάφορα απαλλακτικά βουλεύματα «δεν άνοιξε μύτη».

Από την τακτική ανάκριση για την υπόθεση αυτή, δεν αποδείχτηκε οποιαδήποτε πληρωμή από αυτά τα 2.800.000 € προς κάποιο πολιτικό ή άλλο πρόσωπο εμπλεκόμενο με την ανάθεση της προμήθειας των 90 τρόλεϊ, παρά μόνο η γνωστή πληρωμή ποσού ύψους 250.000 € από την offshore εταιρεία του κ. Ε. Μυτιληναίου προς offshore εταιρεία του κ. Νέζη (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ). Για την υπόθεση αυτή ήδη κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι κύριοι Μυτιληναίος και Νέζης, εξ ου και η φράση του κ. Βερελή ότι το σκάνδαλο ήταν τελικά σκάνδαλο ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το σχετικό απαλλακτικό βούλευμα, αυτά τα 2.800.000 € υποτίθεται ότι αποτελούσαν εκπτώσεις με την μορφή επιστροφών που παρείχε η ΜΑΝ προς την ΕΛΒΟ, το περίεργο όμως της υπόθεσης είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν επεστράφησαν στην ίδια την ΕΛΒΟ, κάτι που θα ήταν το λογικό αν ήταν όντως εκπτώσεις, αλλά περίπου 2.000.000 € πήγαν σε offshore εταιρεία του πρώην εντεταλμένου συμβούλου της ΕΛΒΟ και άλλα περίπου 800.000 € σε offshore εταιρεία του κ. Μυτιληναίου, τότε μετόχου μειοψηφίας της ΕΛΒΟ (47,5%), και εν συνεχεία μέρος του ποσού αυτού στον κ. Νέζη. Το ερώτημα λοιπόν που θέτουμε εμείς είναι αν έφτασαν τελικά οι εκπτώσεις αυτές στην ΕΛΒΟ από τις offshore εταιρείες των πρώην στελεχών και μετόχων της, γιατί αν όχι, τότε έχουμε ένα άλλο σοβαρό αδίκημα έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θυμίζουμε ότι κατείχε την περίοδο αυτή το 51% της ΕΛΒΟ. Επίσης ένα άλλο ερώτημα που γεννάται είναι τι δουλειά έχουν να καταλήγουν σε λογαριασμό offshore εταιρείας του κ. Νέζη, χρήματα που υποτίθεται αποτελούσαν εκπτώσεις/επιστροφές της ΜΑΝ προς την κρατική ΕΛΒΟ. Αναμένονται οι απαντήσεις.