Αυξήσεις στις αποδοχές τους αναμένεται να δουν σύντομα περισσότερο από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι, καθώς πλέον μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος το 2012 μειώθηκε από τα 751 στα 586 ευρώ τον μήνα (510 ευρώ για τους νέους).

Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου 2019, με τα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων φορέων και των κοινωνικών εταίρων να ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, θα γίνει όλη η πολιτική διεργασία που πρέπει, «για να καταλήξουμε οριστικά».

«Άρα», υπογράμμισε, «ό,τι λέγεται σήμερα για το πόσο θα είναι, δεν είναι έγκυρο, δεν είναι ακριβές… Η εικόνα που έχουμε στο υπουργείο Εργασίας είναι τελείως διαφορετική από αυτό που αναπαράγεται από διάφορα ΜΜΕ και υποτίθεται “έγκριτους” δημοσιογράφους. Έχουμε σωρεία επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων που είναι πολύ πάνω από τα μέχρι σήμερα θεσμοθετημένα… τα 586 ευρώ είναι ένα ευτυχώς μακρινό παρελθόν», υποστήριξε ο κ. Νεφελούδης.

«Περιμένουμε η διαβούλευση να τελειώσει πολύ σύντομα, ώστε να μπει σε εφαρμογή η διαδικασία αύξησης του κατώτατου από την 1η Φεβρουαρίου» επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι καταργείται ο υποκατώτατος για νέους κάτω των 25, «δημιουργώντας προϋποθέσεις περαιτέρω αυξήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός που για τον άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο υπολογίζεται στα περίπου 586 ευρώ, θα αυξηθεί κατά 7% έως 8%. Δηλαδή, θα αυξηθεί από 41 έως 47 ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί κοντά στα 630 ευρώ το μήνα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά και όλα τα επιδόματα και τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ προς τους ανέργους, αλλά και την παροχή προστασίας της μητρότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 550.000 εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση στις αποδοχές τους. Τη μεγαλύτερη αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών.