Περάσατε τα μισά του τούνελ, αλλά το πρόβλημα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα διέρχεται το δεύτερο μισό του τούνελ και το φως αρχίζει να γίνεται πιο έντονο», δήλωσε ο κ. Χαν, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «μεγάλη πρόκληση» το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

Εξέφρασε απογοήτευση γιατί «τα πράγματα δεν λειτούργησαν ομαλά», μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τον περασμένο Μάρτιο, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με προτεραιότητα την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μόλις φτάσει στις Βρυξέλλες «θα κάνει μερικά τηλεφωνήματα και το πρώτο θα είναι στην ΕΤΕπ». Ερωτηθείς σχετικά με το αν η κυβέρνηση ολιγώρησε για το θέμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε».

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει το Ταμείο Εγγυήσεων με τα πρώτα διαθέσιμα 150 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΤΕπ και τόνισε ότι στόχος του πολυετούς προϋπολογισμού 2014- 20 είναι η καινοτόμα και ανταγωνιστική Μικρομεσαία Επιχείρηση.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση πολυετές πλαίσιο 2014-20 είπε ότι αφ’ ενός θα υπάρξει Ταμείο Στήριξης των νέων Αγροτών, σημείωσε δε ότι δεν θα είναι στο επίκεντρο οι κλασικές υποδομές, αλλά οι καινοτόμες και ανταγωνιστικές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τομέας της ενέργειας.

Στόχος είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία, υπογράμμισε ο επίτροπος, πολιτική με «οικονομική και γεωστρατηγική σημασία», στην οποία η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Μπορεί να γίνει εξαγωγική ηλεκτροπαραγωγός χώρα, η τεχνολογία υπάρχει και είναι ήδη διαθέσιμη.