Την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στις Βρυξέλλες σε συζήτηση με θέμα «Καταπολέμηση της κρίσης: επανασχεδιασμός της ευρωπαϊκής πολιτικής», που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Friends of Europe».

«Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι σημαντική, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλει αυτό τον καιρό η χώρα είναι «ιστορική»., καταλήγοντας, ωστόσο, ότι, «δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν αναγνωρίζονται πάντα».

Αναφερόμενος στη στάση που κράτησε η Γερμανία στη διάρκεια της κρίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι ανήκει στις χώρες που πρωτοστάτησαν υπέρ της αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη. Εξέφρασε, μάλιστα, τη διαφωνία του με εκείνους που υποστηρίζουν ότι το ευρώ θα ήταν σε καλύτερη θέση χωρίς τη Γερμανία. «Η Γερμανία αποτελεί εγγύηση για το ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις και τις διαφωνίες που σημειώθηκαν για την επίλυση της κρίσης, ο κ. Μπαρόζο σχολίασε ότι αυτό οφείλεται στις διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν οι χώρες της Ευρωζώνης, όσον αφορά τα δημοσιονομικά. «Η δημοκρατία χρειάζεται χρόνο», είπε.