Το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί το «πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας» από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Βίτορ Γκασπάρ.

Η κυβέρνηση Κοέλιο αναμένεται να παρουσιάσει τουλάχιστον ένα μέρος των ισοδύναμων μέτρων που θα πάρει η Λισαβόνα για την τήρηση των στόχων του μνημονίου, καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει μετά τις έντονες αντιδράσεις την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Κοέλιο είχε αποφασίσει να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο 18% από το 11% γεγονός που θα είχε ως συνέπεια την απώλεια ουσιαστικά ενός μισθού ετησίως και να μειώσει στο 18% από το 23,5% τις εργοδοτικές εισφορές ώστε οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.

Σημειώνεται ότι η ανεργία στην Πορτογαλία έχει φτάσει τα επίπεδα-ρεκόρ του 15,9%.

Οι εργαζόμενοι όμως αντέδρασαν μαζικά στην απόφαση, οπότε και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη ρύθμιση, όμως θα πρέπει να πάρει άλλα μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την τρόικα.

Το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου για σήμερα το απόγευμα, ενώ για την κατάρτιση των νέων μέτρων η κυβέρνηση είχε καλέσει σε διαβούλευση τις εργοδοτικές ενώσεις και τα συνδικάτα.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αύξηση στην έμμεση φορολογία όπως για παράδειγμα στα προϊόντα καπνού.