Δε θα διενεργηθεί, τελικά, δημοψήφισμα στην Ελβετία ως προς τη διμερή της συμφωνία με την Αυστρία για τη φορολόγηση τραπεζικών λογαριασμών «μαύρου χρήματος» που διατηρούν Αυστριακοί σε ελβετικές τράπεζες, καθώς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα από τη Βέρνη, οι αντίπαλοι της συμφωνίας, δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό των 50.000 υπογραφών για τη διενέργειά του.

Οι ίδιοι δεν μπόρεσαν επίσης να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές και για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για τις αντίστοιχες συμφωνίες της Ελβετίας, τόσο με τη Γερμανία όσο και με τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του επιτελικού γραφείου της ελβετικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Βέρνη, για τη συμφωνία με τη Γερμανία υπολείπονται 1.500 υπογραφές, για εκείνη με τη Βρετανία, 2.500 και για τη συμφωνία με την Αυστρία, 3.000 υπογραφές.

Τη διμερή φορολογική συμφωνία, την οποία η ίδια είχε χαρακτηρίσει «μεγαλεπήβολο έργο», είχε υπογράψει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ με την Ελβετίδα ομόλογό της, Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ, στις 13 Απριλίου του 2012.

Η συμφωνία αποτελείται από δύο βασικά μέρη, αφενός ένα που προβλέπει μία εφάπαξ φορολόγηση με συντελεστή ανάμεσα σε 15% και 38% (κατά τι μικρότερο από εκείνο που προβλέπεται στην αντίστοιχη συμφωνία Ελβετίας-Γερμανίας και που κυμαίνεται μεταξύ 34% και 41%) για μη καταβληθέντες φόρους και αφετέρου τη φορολόγηση μελλοντικά των ετήσιων τόκων των καταθέσεων, με συντελεστή 25%.

Η Αυστρία έχει ήδη προβλέψει στον προϋπολογισμό της για το 2013 – και στο πλαίσιο του «πακέτου λιτότητας» ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια- την είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από αυτό τον φόρο «μαύρου χρήματος», είναι όμως ακόμη ασαφές ποιό θα είναι το ποσό που πραγματικά θα εισπραχτεί το 2013, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθούν οι φοροφυγάδες.

Τα ετήσια έσοδα από την είσπραξη του φόρου των τόκων καταθέσεων, που θα είναι υποχρεωτικός για τις αυστριακές καταθέσεις στην Ελβετία και θα αποδίδεται στην Αυστρία, υπολογίζεται να ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, το ποσό των χρημάτων Αυστριακών που βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες πρέπει να ανέρχεται ανάμεσα σε 15 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπορεί να διακριβωθεί τι ποσοστό από αυτό το ποσό είναι «μαύρο χρήμα».

Υπέρ της διμερούς συμφωνίας, που την χαρακτήρισε «αναγκαία», είχε επιχειρηματολογήσει, με την ευκαιρία της υπογραφής της, ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ, ο οποίος υπεραμύνθηκε και του γεγονότος ότι η Αυστρία, όπως νωρίτερα η Γερμανία και η Βρετανία, προχώρησαν στην υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, χωρίς να περιμένουν μια ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.