«Τις τελευταίες εβδομάδες, διακρίνεται στο εξωτερικό μία αισθητή αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα. Ήδη καταγράφεται ανανεωμένο και αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, μεγαλύτερη κατανόηση και βελτιούμενες προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα καταφέρει να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία», ανέφερε από το Λονδίνο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης.

Ο κ. Καραμούζης βρίσκεται στην βρετανική πρωτεύουσα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας, που επισκέφθηκαν το Λονδίνο για σειρά επαφών με διεθνείς θεσμικούς φορείς και πελάτες του Ομίλου.

Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν ο οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, ο γενικός διευθυντής διεθνών αγορών, Φωκίων Καραβίας, και ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων, Θεόδωρος Καρακάσης, είχε συναντήσεις και παρουσιάσεις σε διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες διεθνείς Τράπεζες, κατά τις οποίες καταγράφηκε, για πρώτη φορά μετά από μια μακρά περίοδο, έντονο ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη από τις συναντήσεις προκύπτει ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι αυξανόμενο και καταγράφεται βελτίωση του επενδυτικού κλίματος από διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Συγκεκριμένα, ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων του δημοσίου έχει αυξηθεί σημαντικά από 20-30 εκατ. ευρώ ημερησίως, σε 300-350 εκατ. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες, με τις τιμές των ελληνικών ομολόγων να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά τους επίπεδα.

Η επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό και χαρτονομισμάτων από το εσωτερικό στο τραπεζικό σύστημα συνεχίζεται, οι επισκέψεις εξειδικευμένων επενδυτικών οίκων στην Ελλάδα έχουν πυκνώσει σημαντικά, κυρίως με στόχο την ενεργό συμμετοχή τους στην αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.