Η κατά πολλούς αναμενόμενη συμφωνία της Credit Agricole με την Alpha Βank για την πώληση της Emporiki προσθέτει ένα ακόμα κομμάτι στο πάζλ των επικείμενων τραπεζικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Πέραν του γεγονότος ότι με αυτή την κίνηση η Alpha Βank ενισχύει σημαντικά τη θέση της, τα δεδομένα πλέον έχουν ως εξής:

-Ήδη έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση στον κλάδο με τους μικρούς να βρίσκονται στο επίκεντρο.

-Ήδη «η καλή» Αγροτική Τράπεζα πέρασε στην Πειραιώς η οποία φαίνεται να έχει συμφωνήσει και με τη Societe Generale για την απόκτηση της Geniki.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται άμεσα εξελίξεις και με τους άλλους μικρότερους παίκτες, ενώ σημαντικά ερωτήματα εγείρει ακόμα η στάση που θα κρατήσει η μητρική της Millenium.

Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες, η τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν ήδη συμφωνήσει να παραπέμψουν τις όποιες κινήσεις μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο στα μικρότερου μεγέθους τραπεζικά ιδρύματα. Και αυτό, ώστε να υπάρχει πρώτα πλήρης εικόνα για τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, βάσει των οποίων θα δρομολογηθούν όλες οι εξελίξεις.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πλέον βρίσκεται η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (αναμένεται να ακολουθηθεί το μοντέλο της Αγροτικής δηλαδή διαχωρισμός του σε καλό και κακό), καθώς και οι αποφάσεις που θα πάρει ο Σπύρος Λάτσης για το που θα εστιάσει την παρουσία του στην Ελλάδα και κατά συνέπεια για το μέλλον της Eurobank.

Σε ότι αφορά την τράπεζα Πειραιώς, ο Μιχάλης Σάλλας και τα στελέχη του σταθμίζουν τις κινήσεις τους,ενώ δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για να μαζέψουν τους υπόλοιπους μικρούς του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο στις όποιες περαιτέρω κινήσεις και του επικεφαλής της Εθνικής Αλέξανδρου Τουρκολιά, αναμένεται να παίξει και ο τελικός χρόνος εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ (αφού από αυτά τα 25 δισ. θα κατευθυνθούν προς τις τράπεζες).