Αντιδράσεις εκδηλώνονται από πολιτικά κόμματα για μη ενημέρωση τους από την κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν, περί τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, την οποία επικρίνουν ότι επιχειρεί να επιβάλει πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας.

Σε απάντηση στις επικρίσεις για μη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτή θα γίνει από τον Πρόεδρο Χριστόφια, αφού ολοκληρωθεί η παρούσα φάση των διαβουλεύσεων και θα αρχίσει να υπάρχει πιο σαφής εικόνα για τις θέσεις της τρόικας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η απουσία ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων και η ανυπαρξία μιας ενιαίας στρατηγικής διαπραγμάτευσης οδηγεί σε απαιτήσεις από την τρόικα επαχθέστατων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Ο κ. Ομήρου προειδοποίησε ότι η ΕΔΕΚ δεν θα συναινέσει στην «επιχειρούμενη νεοφιλελεύθερη επίθεση κατά των κεκτημένων των εργαζομένων».

«Θα αντιδράσουμε» πρόσθεσε «με όλες μας τις δυνάμεις σε πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, που έχουν ήδη οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε παρατεταμένο φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας και περιθωριοποίησης τεράστιων τμημάτων του πληθυσμού».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι η ευθύνη διαπραγμάτευσης του μνημονίου ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία, όπως υποστήριξε, «αντί να επιδιώκει την ενότητα και τη συλλογικότητα, επιλέγει την τακτική των προκλήσεων και της αντιπαράθεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Πρόσθεσε: «Εμείς θα απαιτήσουμε διαφάνεια και ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν έγκαιρα τους όρους παροχής της οικονομικής βοήθειας». Σημείωσε, επίσης, ότι η ενότητα και η συλλογικότητα στις αποφάσεις θα συμβάλουν στην αποτροπή επιβολής επαχθών μέτρων.

Οι Οικολόγοι, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι προκαλεί «πικρή θυμηδία» η στάση των κυβερνώντων και άλλων αρμοδίων απέναντι στη θεσμική κρίση, που προκαλούν οι απαιτήσεις της τρόικας.

Όσοι ευθύνονται για τη «σημερινή κατάντια» της κυπριακής οικονομίας και όσοι μας έλεγαν, πριν λίγα χρόνια, ότι η κυπριακή οικονομία είναι αλώβητη, «εκτονώνονται σήμερα σε παλληκαρισμούς και σε άσκοπες εσωτερικές αντιπαραθέσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.