Η ισπανική αυτόνομη περιφέρεια της Βαλένθια ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε να υπαχθεί στο ειδικό ταμείο που συνεστήθη από το κράτος, με διαθέσιμα 18 δισ. ευρώ, για να διευκολύνει τη διοχέτευση ρευστότητας στις αυτόνομες περιοχές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρηματοδότησής τους, την ώρα που το έλλειμμά τους αποτελεί συνεχή πηγή ανησυχίας.

Οι αρχές της περιοχής «ζητούν έναν μηχανισμό χρηματοδότησης που θα επιτρέψει σε όλες τις περιφέρειες να αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να απαιτηθεί να προσφύγουν στις αγορές», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η υπαγωγή στο ταμείο χρηματοδότησης θα επιτρέψει στην περιφέρεια της Βαλένθια να «αντιμετωπίσει τις αποπληρωμές του χρέους του 2012», γεγονός που θα προσδώσει «ασφάλεια στην εκπλήρωση των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεών της», τονίζει ο αντιπρόεδρος της αυτονομίας Ζοσέ Θίσκαρ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος τόνισε πως το τελικό ποσό που θα μεταγγισθεί στην Βαλένθια δεν έχει καθορισθεί, αλλά θα είναι «επαρκές για να καλύψει τις πληρωμές του χρέους».

Παράλληλα, από τη Μαδρίτη ανακοινώθηκε πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι θα συναντηθεί στις 2 Αυγούστου στη Μαδρίτη με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, προκειμένου να εξετάσουν τις εξελίξεις στην οικονομία και να πιέσουν την ΕΕ να δράσει τάχιστα προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής.

Την είδηση επιβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μετά την σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου.