«Δεν πρόκειται για οριζόντιες περικοπές, αλλά για ένα λογικό ψαλίδισμα», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα για περιστολή των δημοσίων δαπανών που ενέκρινε η κυβέρνησή του.

Η επίσημη ανακοίνωση των μέτρων, έγινε στην μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα, ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε επτά ώρες.

Συνολικά, φέτος, η περιστολή αυτή των εξόδων του δημοσίου θα φτάσει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2013 τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2014 τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιβεβαιώνεται η μείωση κατά 10% του ποσοστού των δημοσίων υπαλλήλων και του 20% των διευθυντικών στελεχών του δημοσίου. Εντός του τρέχοντος έτους, οι περιφέρειες της χώρας θα πρέπει να περιοριστούν κατά ποσοστό 50%. Ο αριθμός του δεν θα μπορεί να ξεπερνά, πλέον, τις πενήντα.

Προς το παρόν, βάσει των στοιχείων που έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου η οποία δόθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας, δεν λαμβάνουν «πράσινο φως» οι περικοπές στα νοσοκομεία με λιγότερο από εκατό ασθενείς και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το ιταλικό δημόσιο, όμως, «θα επιδιώξει την μείωση των μισθώσεων κατά τουλάχιστο 15% για τα ακίνητα που πρέπει να συνεχίσει να νοικιάζει», ενώ, σε ό,τι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις -όπως είχε διαρρεύσει και τις προηγούμενες ημέρες- η συνολική μείωση πρόκειται να αγγίξει το 10% του απασχολούμενου προσωπικού.

Ο αριθμός των αυτοκινήτων που το ιταλικό κράτος, παράλληλα, διαθέτει στα διευθυντικά στελέχη των διαφόρων υπηρεσιών του, μειώνεται, κατά ποσοστό 50% σε σχέση με την σχετική καταγραφή που είχε γίνει το 2011.

«Πρόκειται για διαρθρωτικές παρεμβάσεις, με κύρια σημεία αναφοράς την αποτελεσματικότητα και την λογική χρήση των δημοσίων δαπανών», δήλωσε ο Μάριο Μόντι.

Βασιζόμενη στα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, κατάφερε, τελικά, να αναβάλει την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας μέχρι τον Ιούλιο του 2013.