«Το πρόγραμμα τελείωσε και αυτό είναι νίκη του ελληνικού λαού και της ευρωζώνης. Η τρόικα δεν θα ξανάρθει εδώ», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας ενώπιον των επιτροπών της Βουλής. Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη συμφωνία της 21ης Ιουνίου για το τέλος του προγράμματος και για το χρέος. Μια συμφωνία για την οποία είπε ότι βοηθάει την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να περπατήσει αυτόνομα και ανεξάρτητα όπως οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Το πεπρωμένο είναι πλέον όλο στα χέρια σας. Προσέξτε μην παραστρατήσετε», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Με ορόσημο τον προσεχή Αύγουστο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι το τέλος του προγράμματος είναι νίκη που απαίτησε δύσκολες αποφάσεις αλλά σήμερα η πρόοδος είναι απτή. «Είναι μια νίκη το τέλος του προγράμματος και για τον ελληνικό λαό αλλά και για τη ζώνη του ευρώ. Αποδείξαμε πως όταν είμαστε όλοι μαζί, όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι αν ήμασταν διαιρεμένοι», είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έλαβε αστρονομικά ποσά αλλά υιοθέτησε μια διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων άνευ προηγουμένου, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

«Δεν προκάλεσε η λιτότητα την κρίση. Επειδή υπήρξε κρίση χρειάστηκε η χώρα να εκσυγχρονιστεί. Ποτέ στην ιστορία της ΕΕ δεν κατάφερε μια χώρα να μεταρρυθμιστεί τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλο βάθος όσο η Ελλάδα», είπε ο κ. Μοσκοβισί αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Η Ελλάδα βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπει την έξοδο από τη σήραγγα αυτή. Έχετε οικονομική ανάκαμψη και όλοι οι οικονομικοί δείκτες το επιβεβαιώνουν αυτό, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών για να επισημάνει ότι μετά από μακρά περίοδο ύφεσης έχουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα 1,4% το 2017 και αυτό θα είναι ακόμη περισσότερο για το 2018, που προβλέπεται ανάπτυξη 1,9%, και ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό αναμένεται το 2019 που μπορεί να αγγίξει το 3%.

Αναφερόμενος στη συνολική συμφωνία της 21ης Ιουνίου ο κ. Μοσκοβισί αφού πρώτα συνεχάρη την Ελλάδα διότι μέσα στις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα εκπλήρωσε τις τελευταίες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, είπε ότι αυτό ήταν αποφασιστικής σημασίας στις συζητήσεις με τους εταίρους. «Κανείς δεν μπορούσε πλέον να αμφισβητήσει το λόγο σας. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την αποφασιστικότητά σας. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική που παρουσιάσατε ήταν απολύτως πειστική και για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και για τα κράτη μέλη και άρα οι πιστωτές χρειάστηκε να αναλάβουν την τελική ευθύνη», είπε ο κ. Μοσκοβισί και ευχαρίστησε θερμά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο γιατί στο Eurogroup ξανακέρδισε την αξιοπιστία και το σεβασμό όλων.