Η αειφόρος καλλιέργεια περνά από τη θεωρία στην πράξη, στη Γαστούνη

Πώς η παραγωγή τομάτας για το εργοστάσιο του Pummaro τονώνει την τοπική κοινωνία και οικονομία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:08
19/06/2018
Η αειφόρος καλλιέργεια περνά από τη θεωρία στην πράξη, στη Γαστούνη
1
loading

«Παλιότερα πηγαίναμε με την εμπειρία των μεγαλύτερων. Τώρα μάθαμε να δίνουμε στο χωράφι αυτό που του λείπει, την ώρα που του λείπει», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του Φώτη Γαβριλόπουλο, ενός από τους παραγωγούς τομάτας με τους οποίους συνεργάζεται το Pummaro στη Γαστούνη Ηλείας. Δηλώσεις ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίον εργάζονται πλέον πάνω στην παραγωγή τομάτας στην περιοχή, η οποία έχει μετατραπεί σε επιστημονική διαδικασία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός πρότυπου προγράμματος συμβολαιακής αειφόρου καλλιέργειας τομάτας, με στόχο να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της τοπικής παραγωγής και -κατ’ επέκταση- να τονώσει την τοπική κοινωνία και οικονομία. Εγκαινιάστηκε το 2011 από τη ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS και επτά χρόνια αργότερα, το πρωτοποριακό αυτό έργο όχι μόνο αποδίδει καρπούς (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς), αλλά ανανεώνεται και εξελίσσεται συνεχώς, για να αποτελέσει καθημερινή πρακτική και τρόπο ζωής, τόσο για τους εργαζομένους στο εργοστάσιο του Pummaro όσο και για τους συνεργάτες γεωργούς/παραγωγούς. Κάτι που είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικού ταξιδιού στην περιοχή, που οργάνωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS, σταθεροί στόχοι είναι η βελτίωση της ποιότητας και η παραγωγή άριστων προϊόντων για την Ελλάδα (Pummaro) και την Ευρώπη (για τα κατά τόπους εργοστάσια της Knorr), σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των καλλιεργειών και την προστασία του περιβάλλοντος. Το τριπλό «σύνθημα» της Γαστούνης είναι: Καλύτερη Ζωή για τους γεωργούς και τις οικογένειές τους, Καλύτερο Περιβάλλον, Καλύτερη Ποιότητα τομάτας.

pummaro1

Τα πλέον σημαντικά κίνητρα για τη συμμετοχή των γεωργών της περιοχής στο Πρόγραμμα της Γαστούνης είναι δυο: αφενός η διαρκής εκπαίδευση και υποστήριξή τους από την ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS σε όλα τα επίπεδα και αφετέρου η εγγύηση αγοράς όλης της ετήσιας σοδειάς τους από την Εταιρεία. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία εκπαιδεύει και ενημερώνει τους γεωργούς σχετικά με τη χρήση των ορθών και βέλτιστων γεωργικών πρακτικών στην καλλιέργεια τομάτας, καθώς και στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ομάδα γεωπόνων βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των 100 παραγωγών που συνεργάζονται με την εταιρεία, προκειμένου να τους καθοδηγούν σε θέματα όπως ο σωστός χρονισμός και η απαιτούμενη διάρκεια ποτίσματος, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό, η ορθή χρήση των λιπασμάτων και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Κάθε γεωργός εκπαιδεύεται και ενημερώνεται χωριστά, καθώς και με οργανωμένα σεμινάρια, τα οποία πραγματοποιούνται με τη συνεργασία εξειδικευμένων τρίτων εταιριών, όπως επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι οι παραγωγοί στο newsbeast.gr. Είναι χαρακτηριστικό ότι ηανταπόκριση των παραγωγών στα σεμινάρια αυτά είναι ιδιαίτερα μεγάλη, γεγονός που πιστοποιεί την αξία τους.

Επιπλέον, η ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS επιλέγει και προμηθεύει τους σπόρους τομάτας που ευδοκιμούν στην περιοχή και διαθέτουν υψηλά ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σε κάθε καλλιεργητική περίοδο δοκιμάζονται νέες ποικιλίες, με τη συνεργασία των παραγωγών, ενώ η ποιότητα της τομάτας ελέγχεται στον ηλεκτρονικό σταθμό δειγματοληψίας του εργοστασίου κατά την παραλαβή του προϊόντος.

Ουσιαστικά, επειδή όλες οι καλλιέργειες είναι... δίπλα στο εργοστάσιο, το προϊόν πηγαίνει κατευθείαν από το χωράφι στο εργοστάσιο, κάτι που συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και σε ανταγωνιστική τιμή για το καταναλωτικό κοινό και η βελτίωση του οικονομικού οφέλους και της ζωής των αγροτών, των οικογενειών τους και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί νέοι αγρότες επιλέγουν να παραμείνουν στον τόπο της καταγωγής τους και να καλλιεργήσουν τα οικογενειακά χωράφια στο πλαίσιο του προγράμματος Αειφόρου Καλλιέργειας της Γαστούνης. Με άλλα λόγια, οι νέοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής παραμονής στην περιοχή που μεγάλωσαν.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος σε αριθμούς:

Παραγωγή/καλλιέργεια

 • 25% αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα: 5.600 το 2018 vs 4500 το 2011
 • 33% αύξηση στη συνολική παραγωγή τομάτας: 45.000 τόνοι το 2018 vs 34.000 το 2011
 • 158% αύξηση στις εξαγωγές: 25.000 τόνοι το 2018 vs 9700 το 2011

Περιβαλλοντικοί δείκτες

 • 70% μείωση απορριμμάτων
 • 30% μείωση κατανάλωσης νερού άρδευσης
 • 22% μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
 • 30% μείωση αζωτούχων λιπασμάτων
 • 30% μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης στους ζώντες πληθυσμούς (πτηνά, μέλισσες, κ.λπ.) από τη χρήση φυτοφαρμάκων και προστασία της
  βιοποικιλότητας της περιοχής

pummaro2 pummaro3

Σύγχρονοι τρόποι παραγωγής και επιστημονικός έλεγχος

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο εργοστάσιο του Pummaro, ενημερωθήκαμε από τη διευθύντριά του, Στέλλα Γεωργανά, ότι κατά την 6ετία 2011-2017 εφαρμόστηκαν αλλεπάλληλες νέες πρακτικές και εργαλεία νέας τεχνολογίας, με σταθερούς στόχους τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας της τομάτας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Για παράδειγμα, τοποθετήθηκαν υγρασιόμετρα και μετεωρολογικοί σταθμοί έτσι, ώστε οι καλλιέργειες να ποτίζονται μόνο όταν και ακριβώς όσο χρειάζεται. Μάλιστα, είδαμε αυτά τα εργαλεία δουλειάς για τους παραγωγούς και από κοντά, στην ενδελεχή παρουσίαση από τον γεωπόνο της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS στη Γαστούνη, Δημήτρη Ευθυμιόπουλο. Έναν ακόμη άνθρωπο από την περιοχή, που επέστρεψε εκεί για να δημιουργήσει, μετά τις σπουδές του στην Αθήνα.

Η ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS ενθάρρυνε την ορθολογική χρήση λιπασμάτων, η οποία ρυθμίζεται με ειδικά εργαλεία, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χωραφιού, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή είναι αρκετά πιο φιλική για το περιβάλλον. Τέλος, θεσπίστηκε η κεντρική παρακολούθηση των καλλιεργειών από υπεύθυνους αγρονόμους, καθώς και η εβδομαδιαία ενημέρωση των παραγωγών με μηνύματα sms. Οι βελτιώσεις αυτές έχουν συμβάλει -μεταξύ άλλων- στη μείωση του κόστους καλλιέργειας, δίνοντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα στους αγρότες και καθιστώντας την παραγωγή τους βιώσιμη.

Παράλληλα, αποτυπώνεται σαφής βελτίωση και στους περιβαλλοντικούς δείκτες που αφορούν στη λειτουργία του εργοστασίου Pummaro στη Γαστούνη. Αυτό γίνεται δυνατό λόγω του ότι η τομάτα παράγεται χάρη στην αειφόρο καλλιέργεια. Έτσι, είναι καλύτερης ποιότητας, πιο συμπυκνωμένη, οπότε και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Έχει περισσότερα BRIX, σύμφωνα με την ορολογία της τομάτας και κατά συνέπεια απαιτείται λιγότερη ενέργεια για τη συμπύκνωσή της στο εργοστάσιο, που σημαίνει ότι μειώνονται οι εκπομπές CO2.

pummaro12 pummaro8

Η ανάπτυξη του 2017 και οι στόχοι για το 2018

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS στην ανάπτυξη του εργοστασίου του Pummaro που διαθέτει στη Γαστούνη Ηλείας, είναι ότι το «παρών» έδωσε ο Jean Francois Etienne, Γενικός Διευθυντής Unilever Ελλάδος, Κύπρου και Νοτιανατολικής Ευρώπης, αλλά και ο αντιπρόεδρος και σύμβουλος επικοινωνίας της εταιρείας, Γρηγόρης Αντωνιάδης. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι πωλήσεις του εργοστασίου το 2017 ανήλθαν στα 24 εκατ. ευρώ και απασχολεί 150 εργαζομένους, κυρίως εποχικό προσωπικό, το οποίο λειτουργεί με τη μέθοδο των γεωργικών συμβολαίων.

Από την τρέχουσα χρονιά έχει ξεκινήσει ένα τριετές φιλόδοξο πρόγραμμα για την προστασία της υγείας του εδάφους και της ποιότητας των υπόγειων υδάτων, με στόχους την αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των παραμέτρων που επηρεάζουν τη σωστή θρέψη της τομάτας. Βασικό εργαλείο θα είναι μια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά και θα εξετάζει την ποιότητα και την επάρκειά τους. Επίσης, θα εφαρμοστεί και ένα πρόγραμμα δράσεων προστασίας της βιοποικιλότητας της περιοχής, με ενίσχυση και διατήρηση τοπικών πληθυσμών, όπως τα πουλιά. Τέλος, θα δημιουργηθεί μια διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα για τους καλλιεργητές.

«Πρόσθετο κίνητρο για να προσπαθήσουμε ακόμη πιο εντατικά»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Γαστούνη, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με τους παραγωγούς. Αυτό που μας μετέφεραν ως γενική εικόνα από τη συνεργασία τους με την ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS είναι το πόσο ικανοποιημένοι είναι με αυτήν. Παράλληλα, εξέφρασαν και τον βασικό προβληματισμό τους, ο οποίος αφορά την οικονομική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα, ιδίως στους ελεύθερους επαγγελματίες (όπως είναι και εκείνοι), που σε έναν βαθμό... τους κόβει τα φτερά.

Ο Νίκος Δουλαβέρης ήταν ο πρώτο παραγωγός τομάτας που μπήκε στο πρόγραμμα αειφορίας, μαζί με τα αδέλφια του. «Όπως ήταν φυσικό, στην αρχή είχαμε κάποιες αμφιβολίες. Ήταν μια αλλαγή στις συνήθειές μας και σε όσα γνωρίζαμε. Οι άνθρωποι της Unilever μάς βοήθησαν να εκσυγχρονιστούμε και έτσι να κάνουμε καλό στο περιβάλλον, αλλά και να μειώσουμε τα κόστη μας, όπως π.χ. στο νερό. Χάρη στο πρόγραμμα καταφέραμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα της τομάτας που παράγουμε».

Η παραγωγή που είδαμε από κοντά, ήταν του Χρήστου Λυμπερόπουλου, ενός ανθρώπου χαρούμενου για τη δουλειά του. «Παλιά πότιζα εμπειρικά, όπως ήξερα από τον πατέρα μου. Τώρα αποφασίζω είτε από τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού, είτε από το υγρασιόμετρο και έτσι δεν σπαταλάω νερό. Λιγότερο νερό σημαίνει πιο πυκνή, πιο “γλυκιά” τομάτα, πιο καλή ποιότητα στη σοδειά μου», ανέφερε εκείνος.

pummaro15 pummaro13

Η κ. Γεωργανά, από την πλευρά της, είπε: «Για όλους εμάς στη Γαστούνη, η αειφορία αποτελεί μια φιλοσοφία και ένα τρόπο καθημερινής καλλιέργειας, που διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται. Το γεγονός ότι αυτό που κάνουμε φέρνει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται σε ευρύτερο επίπεδο, είναι ένα πρόσθετο κίνητρο για να προσπαθήσουμε ακόμη πιο εντατικά και να συνεργαστούμε ακόμη πιο εποικοδομητικά με τους αγρότες συνεργάτες μας, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας, να προστατέψουμε το περιβάλλον και να βελτιώσουμε τη ζωή των γεωργών μας και των οικογενειών τους».

Ο άνθρωπος που μας έβαλε μέσα στην παραγωγή -και με την κυριολεκτική έννοια- ο κ. Ευθυμιόπουλος, σημείωσε από την πλευρά του: «Η σημαντικότερη αναγνώριση για μας προέρχεται από τους 100 παραγωγούς μας, των οποίων τις καλλιέργειες εξάγουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στην υψηλή ποιότητά τους. Σ’ αυτήν συμβάλλουν και οι πρακτικές αειφορίας που εφαρμόζουμε, αντλώντας πολύ χρήσιμα στοιχεία, τα οποία δίνουν “οδηγίες” στους καλλιεργητές. Κάπως έτσι, η αειφορία οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα, που τόσο έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας».

pummaro17 pummaro11 pummaro4 pummaro14 pummaro16

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar ζανετα

  Γεωργικα προιοντα...κυριες και κυριοι ...Απλα επενδύσεις στην χωρα μας κανουν συνεχεια οι ιδιοι και οι ιδιοι. Διαβαζεις για ελληνικό σιτάρι (μπαρίλα), ελληνικό κριθάρι (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), ελληνικά λαχανικά (Μπαρμπαστάθης) και ευτυχως και αλλοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει