Η Βankia, τέταρτη σε μέγεθος ισπανική τράπεζα, αντιμέτωπη με μεγάλες δυσχέρειες σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό της, δεδομένου ότι είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο αριθμό «επισφαλειών», ύστερα από την έκρηξη στα τέλη ’08 της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, επίσημα ανακοίνωσε αργά σήμερα ότι «ζητεί μια έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ύψους 19 δισεκ. ευρώ».

«Θα ζητήσουμε από το Ταμείο Frob που παρέχει τις κρατικές επιχορηγήσεις στις τράπεζες, να ενισχύσει τον κρατικό “στρατηγικό” μέτοχο, με την επωνυμία BFA, συνολικά με το ποσό των 19 δισεκ. ευρώ».

Από αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ, «12 δισεκ. θα αποτελέσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Bankia», γράφει το σημερινό ανακοινωθέν του διοικητικού της συμβουλίου.

Στην Bankia, το ισπανικό δημόσιο έχει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο. Εφόσον υπάρξει από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ολική ανταπόκριση στο ανωτέρω αίτημα, «θα πρόκειται για την υψηλότερη επιχορήγηση που έδωσε ποτέ η ισπανική κυβέρνηση σε εμπορική τράπεζα της χώρας», αναφέρουν στη Μαδρίτη ανωνύμως καλά πληροφορημένες πηγές του τραπεζικού τομέα, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγχρόνως το ΔΣ της Bankia ανακοίνωσε «ζημιά ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία προέκυψε μετά την αναθεώρηση του ισολογισμού του 2011».