Συνδυασμός που σκοτώνει αποδείξεις και τεκμήρια

Νέες οδηγίες και διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:33
23/05/2012
Συνδυασμός που σκοτώνει αποδείξεις και τεκμήρια
12
loading

Είχε προβλεφθεί από όλους με μαθηματική ακρίβεια. Το φωνάζαμε επί μήνες, γιατί το έδειχναν όλες οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις. Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα, που απεστάλησαν στους φορολογούμενους, απλώς το επιβεβαίωσαν.

Ο λόγος για το κατά πολύ υψηλότερο φορολογικό βάρος, το οποίο θα κληθούν να σηκώσουν φέτος οι περισσότεροι υπόχρεοι, λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των αποδείξεων -που απαιτούνται για τη διασφάλιση του μειωμένου αφορολόγητου ορίου (5.000 ευρώ)-και στα τεκμήρια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Οικονομικών εφιστά, με εγκύκλιό του, την προσοχή των φορολογουμένων στη συμπλήρωση του Κωδικού 049, που αφορά στη συλλογή αποδείξεων. Τι αναφέρει;

Ότι αποδείξεις απαιτούνται ακόμα και όταν κάποιος δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο του αφορολόγητου. Δηλαδή, ακόμα και αν το εισόδημά του είναι 4.500 ευρώ, πρέπει να έχει αποδείξεις 1.125 ευρώ (25%). Αλλιώς, θα επιβαρυνθεί με φόρο 112,5 ευρώ (10%).

Ότι οι αποδείξεις δεν υποβάλλονται μαζί με τη δήλωση, αλλά ο φορολογούμενος πρέπει να τις κρατήσει, ώστε να τις παραδώσει σε περίπτωση ελέγχου.

Ότι, είτε έχει, είτε δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, ο κάθε φορολογούμενος καλείται εξ ορισμού να καλύψει ένα ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ, αν είναι άγαμος, και 5.000 ευρώ, αν είναι έγγαμος. Το ποσό αυτό λαμβάνεται υπόψη και για τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Ότι, σε κάθε περίπτωση, υποβάλλουμε αποδείξεις, υπολογίζοντας το ποσό με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό. Αλλιώς, πληρώνουμε πρόστιμο 10% επί της διαφοράς.

Ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πού δηλώνεται η αποζημίωση λόγω απόλυσης. Επειδή φορολογείται αυτοτελώς, ώστε να μην επιβαρύνεται με έκτακτη εισφορά, πρέπει να δηλωθεί στους κωδικούς 657 και 658.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar john13

  ΣΤΙΣ 17/6 ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΟΛΑ.....ΔΕ ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ !!!

  1. avatar Duke

   ΜΠΑΝΖΑΪΙΙΙΙ
   ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΡΑΑΑ

 2. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Ακόμα φοβάστε την πτώχευση;

 3. avatar ΛΑΓΓΗΣ

  Άνεργος και εγώ και η σύζυγος με 50 τετραγωνικά σπίτι και ένα αυτοκίνητο 1600 κυβικά 1350 ευρώ φόρος θα πληρώσω. Αναγκαστικά θα γίνω δωρητής όργανον ξέρετε τι θα πάρετε..

 4. avatar pandokratoras

  γιατί διαμαρτυροσαστε eoo αφού νδ και πασοκ ψηφίζετε καλά να πάθετε σσσς μην ακούω παράπονα έτσι σας θέλω ψωμί και ελιά νδ και πασοκ

 5. avatar Duke

  Ούγκα Μπούγκα Σάκα Ζουλού.
  Ελπίζω τουλάχιστον να μην καταρρεύσει κανένας σέρβερ στο ταξισνετ.

  1. avatar tom brady

   γιατί να μην καταρρεύσει; Ηλεκτρονική συνταγογράφηση; ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ. Υγεία; κατέρρευσε. Παιδεία; κατερρευσε. κράτος; κατέρρευσε....το ταξισνετ θα κολήσει;; θα είμαστε λέει στην ίδια λίστα με σομαλία, σουδάν, ζιμπαμπουε....ΑΛΛΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ σε ταχύτητες 24 Mbps

 6. avatar anagno

  ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΤΕ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕ ΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ

 7. avatar Karkan

  Φυλας τις αποδειξεις σπιτι σου και οταν σου τις ζητησουν για ελεγχο απλα μαζευεις απ'ολο το σοι οσες σου λειπουν. Μα καλα το σκεφτοντουσαν πολυ καιρο αυτο το συστημα ?? Και ποιος θα ελεγξει τους ιδιωτες, οταν δεν προλαβαινουν να ελεγξουν ουτε τις 1000 μεγαλυτερες εταιρειες της χωρας. ΜΠΑΝΑΝΙΑ το μεγαλειο σου !!!

 8. avatar LostMind

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην περίπτωση που κάπιος ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ να υποβαλλει ολοσωστη φορολογικη δηλωση, τοτε μαζι με το εκκαθαριστικο, του στελνουν και "Έπαινο" ο οποιος μπορει μελλοντικα να χρησιμοποιηθεί σε βιογραφικό.
  Ανωνυμες πηγες επιβεβαιωνουν πως ο Επαινος μαζί με το ΜΒΑ εξασφαλιζουν αμεση προσληψη !!!

 9. avatar louis

  ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ

  1. avatar pp

   Κι αυτοί ακόμη λάθη θα κάνουν ! Λες και δεν μπορεί ο "νομοθέτης" να καταγράψει με δυο λόγια σταράτα κα ι απλά το τι πρέπει να γίνει. Εγκύκλιοι επί εγκυκλίων, την τελευταία στιγμή πάντα, και πάντα το άδικο το έχει ο φορολογούμενος ! Εκτός φυσικά από ..."κάποιους"....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει