Υπ. Οικονομίας: Η οικονομία εξέρχεται από το πολυετές καταστροφικό σπιράλ της ύφεσης

Τι απαντά το υπουργείο στη Ντόρα Μπακογιάννη


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22:50
11/04/2018
Υπ. Οικονομίας: Η οικονομία εξέρχεται από το πολυετές καταστροφικό σπιράλ της ύφεσης
6
loading

Η Έκθεση της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε εχθές επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, καταγράφοντας για το 2017 τον ισχυρότερο ρυθμό την τελευταία δεκαετία. Όπως πιστοποιεί η Έκθεση, η ελληνική οικονομία εξέρχεται από το πολυετές καταστροφικό σπιράλ της ύφεσης, στο οποίο την είχαν παγιδεύσει οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτό επισημαίνεται σε απάντηση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομίας στη δήλωση της τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ενώ προστίθενται τα εξής αναλυτικά:

«Προκαλεί, όμως, απορία το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, αντί να σημειώνει τον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης, την τόνωση των επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών, θέτει θέμα απόκλισης του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά, τώρα συνέβη αυτή η απόκλιση;

Υπενθυμίζουμε στη Νέα Δημοκρατία ότι η απόκλιση άρχισε ήδη επί δικής της διακυβέρνησης το 2008, ενώ με την πολιτική των μνημονίων από το 2010 εντάθηκε: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25,7%, οι επενδύσεις κατά 63,1%, η κατανάλωση των νοικοκυριών κατά 26,3% και η απασχόληση κατά 17%.

Εκείνη την περίοδο δεν  εμφανίστηκε απλά μια απόκλιση, αλλά εδραιώθηκε ένα χάσμα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όλων των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών. Στην πραγματικότητα η χώρα περιθωριοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΕΕ και ο ελληνικός λαός βίωσε πρωτοφανή φτωχοποίηση. Αυτή τη συνθήκη περιθωριοποίησης ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση να ανατρέψει το 2015.

Παρά τη μεγάλη καταστροφή των προηγούμενων ετών, που είχε σαν αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, την καθήλωση των μισθών και την κατάρρευση της κατανάλωσης, η Ελλάδα βγαίνει από τα προγράμματα λιτότητας.

Τη δυναμική της μεγέθυνσης καταδεικνύουν οι επενδύσεις, ο όγκος των οποίων το 2017 αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της ΕΕ. Την καθοδηγούν, επίσης, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν με υπερδιπλάσιο ρυθμό του αντίστοιχου της ΕΕ.

Η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσει ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, όταν επί δεκαετίες βρισκόταν μετέωρη, χωρίς αντίστοιχο σχεδιασμό, και τελείως απροστάτευτη στους κινδύνους των διεθνών οικονομικών εξελίξεων. Έτσι, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τη μυωπική αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία προκάλεσε η διεξαγωγή των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, όπου μαζικά οι τοπικές κοινωνίες και οι παραγωγικοί φορείς τους κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θεωρούμε θετικό ότι η Νέα Δημοκρατία τον τελευταίο καιρό, έστω δια των δηλώσεων στελεχών της, τάσσεται υπέρ της ύπαρξης ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδίου. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι νεοφιλελεύθεροι είχαν την άποψη πως οι αγορές αυτορυθμίζονται και το αόρατο χέρι της αγοράς μπορεί να διορθώσει τα πάντα».

Ντόρα Μπακογιάννη: Τελευταία η Ελλάδα σε όλη την Ε.Ε. στην ανάπτυξη

Υπενθυμίζεται ότι η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη,  έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση για την έκθεση της Ε.Κ.Τ. σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας:

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην ετήσια έκθεσή της επιβεβαιώνει αυτό που η Νέα Δημοκρατία επί μήνες υποστηρίζει: ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε όλη την Ε.Ε. στην ανάπτυξη, την κατανάλωση και την ευημερία. Ειδικότερα, το 2017 η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτή περιορίστηκε στο 1,4% έναντι 2,3% που ήταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Ακόμη χειρότερα, η χώρα μας αποκλίνει διαρκώς από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αδυνατώντας να αξιοποιήσει τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών στα χρόνια της κρίσης.

Η Κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί εδώ και δυόμιση χρόνια στην υποχρέωσή της να καταθέσει την ελληνική αναπτυξιακή πρόταση. Η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, την ελλιπή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τη συρρίκνωση καθώς και την αναποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσίων επενδύσεων, οδηγούν την Ελλάδα σε απόλυτη στασιμότητα και της στερούν κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

Η μόνη συγκεκριμένη πρόταση που έχει κατατεθεί και μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση είναι το  σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Sotiris

  εκτιμώ ότι είναι τεράστιο λάθος να απαντά κανείς στη συμμορία !
  οι άνθρωποι είναι αλλού γι αλλού, και σίγουρα δεν έχουν καμία απολύτως επαφή ή σχέση με Ελλάδα, την Ελλάδα ΜΑΣ. Απόδειξη όλες οι πράξεις τους. Δεν έχω δει μία πράξη σε σωστή για την Ελλάδα, βάση.
  Θα επαναλάβω ότι είναι προδότες τους οποίους έβαλαν Γερμανοί και Σία ώστε να νομιμοποιήσουν Εθνοκτόνα μνημόνια ανθρωποθυσιών και χουντικών βασανιστήρια στους Έλληνες για τα επόμενα 100 χρόνια προκειμένου να διαλύσουν την Ελλάδα μας και να την έχουν χαβούζα ανεπιθύμητων στην Ευρώπη ψυχών !
  Αλλά και εμείς οι Έλληνες ........ άνοες, με βραβείο Γκίνες ανοχής, ραγιαδισμού και καναπεδισμού !

 2. avatar Κώστας Χ.

  Όχι μόνο ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ! και ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ και τον λογαριασμό !!!!! ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ κιόλας ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ !!!!! και βγαίνει η κυρα Ντόρα να πει τι; ότι η Ελλάδα υστερεί σε
  ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ΕΕ! αυτοί που πτωχεύσαν την χώρα, και δεν άφησαν € για € έχουν σχέδιο λέει, για να μας βγάλουν από την κρίση ! ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ τον ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ !

 3. avatar Γι’αυτό κατηγορούν την κυβέρνηση

  Πρώτα μας έκλεψαν και μετά μας έστειλαν το λογαριασμό, βάζοντας τους Έλληνες στο μνημόνιο της λιτότητας και της ανεργίας. Μην περιμένεις να το παραδεχτούν στη Νέα Δημοκρατία. Είναι σαν να υπογράφουν τη θανατική τους καταδίκη.

 4. avatar Μαριος1

  Ανάπτυξη με capital controls στις τράπεζες και φορολογία που απωθεί και τους τελευταίους επενδυτές. Ερώτηση για όλους: αν είχατε 1.000.000 ευρώ θα τα επενδυατε σε επιχείρηση στην Ελλάδα;

 5. avatar SCULLYXL5

  ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!ΠΟΣΟ ΚΟΡΟΙΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΥΤΗ ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΟΚΟΓΛΥΦΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΣΑΝΑΚΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΡΑ ΕΜΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ,ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΘ ΒΛΑΚΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΖΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ???

  1. avatar πατρικεσ

   τελειο σχολιο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει