Στα 3,81 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν το 2011 οι ζημιές για την Alpha Bank, λόγω των ζημιών απομείωσης από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

Ειδικότερα η Alpha συμμετείχε στο PSI+ ανταλλάσσοντας ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,89 δισ. ευρώ και κουρεύοντας δάνεια με εγγύηση Δημοσίου 2,1 δισ. ευρώ.

Λόγω του κουρέματος και της ανταλλαγής προχώρησε κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου σε πρόσθετη απομείωση κατά 3,2 δισ. ευρώ μετά από φόρους για τα ομόλογα. Η συνολική σωρευτική απομείωση ανήλθε έτσι στα 3,8 δισ. ευρώ

Η καθαρή θέση της Alpha Bank διαμορφώθηκε σε 1,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) ανήλθε στο 3,0% (σημειώνοντας μείωση κατά 863 πόντους σε ετήσια βάση), ενώ ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 5,5%.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους 1,9 δισ. ευρώ, o δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 7,3% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 9,8%.

Η Alpha Bank έχει ήδη καταθέσει στις εποπτικές αρχές ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τρόποι κεφαλαιακής ενισχύσεως, έτσι ώστε τα Κεφάλαια Πρώτης Διαβαθμίσεως να ανέρχονται σε 9% του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Παράλληλα, αναμένει τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού Συστήματος προκειμένου να προβεί στην περαιτέρω ενδυνάμωση της κεφαλαιακής της βάσης.

Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων της Alpha Bank αυξήθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση το 2011 και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1.187,5 εκατ., έναντι Ευρώ 1.101,1 εκατ. το 2010.

Ο πρόεδρος της τράπεζας, Ιωάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:
«Η πλήρης συμμετοχή μας στη συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Ιδιωτών Ομολογιούχων, που ισοδυναμεί με ζημίες Ευρώ 3,8 δισ. για τους Μετόχους μας, αντικατοπτρίζει τη βούλησή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες της χώρας να παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Σε μία τόσο δύσκολη εποχή, η Διοίκηση, το Προσωπικό και οι Μέτοχοί μας παραμένουν προσηλωμένοι στο να συνεισφέρουν στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Ένας ισχυρός και δραστήριος τραπεζικός τομέας, με την ευελιξία και τη δυναμική που μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να προσφέρει, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της Eλληνικής Oικονομίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Μαντζούνης, υποστήριξε ότι:

«Παρά το εύρος του PSI+ και το ύψος των ληφθεισών απομειώσεων, η Alpha Bank διατηρεί τους
Κεφαλαιακούς της Δείκτες σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δεδομένων και των αυξημένων εποπτικών
ορίων που έχουν επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, απαιτείται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.

Για τον σκοπό αυτόν έχουμε εκπονήσει ένα ευρύ επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει οργανική αναδιάρθρωση, διαχείριση του Παθητικού καθώς και στοχευμένες μετοχικές ενέργειες.

Η Alpha Bank έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας της που αριθμεί 130 και πλέον έτη. Με την επιχειρησιακή μας δυναμική και την αποτελεσματικότητα που μας διακρίνει, αναλαμβάνουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας και στην επικείμενη αναδιαμόρφωση του τραπεζικού τομέα».

Στα υπόλοιπα στοιχεία:

– Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 3,0% και δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 5,5%. Συνολική ζημία 863 πόντοι ως αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στο PSI+. Τα Ενσώματα Ίδια Kεφάλαια παραμένουν θετικά.

– Συνολική απομείωση 3,8 δισ. ευρώ μετά από φόρους στο σύνολο του χαρτοφυλακίου μας των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων 3,8 δισ. ευρώ και των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους Ευρώ 2,1 δισ. τα οποία προσετέθησαν μετά τη διεύρυνση της περιμέτρου λίγο πριν την τελική συμφωνία.

– Στοχευμένη μείωση της μοχλεύσεως του Ισολογισμού, μέσω μειώσεως του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, κατά 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε 49,7 δισ. ευρώ.

– Αύξηση της χρηματοδοτήσεώς μας από Κεντρικές Τράπεζες, κατά 2,1 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο σε 21,9 δισ. ευρώ, μετά από μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.

– Δείκτης καθυστερήσεων στο 12,9%2, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε 2,9 δισ. ευρώ, αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 45%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 124%.