Με στόχο την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της, η Alpha Bank ανακοίνωσε την προαιρετική πρόταση προς τους κατόχους ομολόγων της τράπεζας για επαναγορά των συγκεκριμένων τίτλων, ύψους 1 δισ. ευρώ, με κούρεμα 40% ή 60%.

Πρόκειται για τίτλους μειωμένης εξασφάλισης, αλλά και βασικών και συμπληρωματικών ιδίων κεφαλαίων. Οι κάτοχοι τίτλων βασικών ιδίων κεφαλαίων καλούνται να τους δώσουν στην τράπεζα, παίρνοντας πίσω μετρητά, που αντιστοιχούν στο 40% της αξίας (κούρεμα 60%), ενώ οι κάτοχοι τίτλων συμπληρωματικών ιδίων κεφαλαίων και μειωμένης εξασφάλισης, στο 60% της αξίας (κούρεμα 40%).

Με αυτό τον τρόπο, η τράπεζα επιδιώκει να βελτιώσει την κεφαλαιακή της θέση, αφού τα υπόλοιπα ποσά της αρχικής αξίας των τίτλων θα εγγραφούν ως ίδια κεφάλαια.

Η Τράπεζα αιτιολογεί τη συγκεκριμένη απόφαση επικαλούμενη «την ανάγκη ενίσχυσης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier I των Ελληνικών τραπεζών και ως εκ τούτου της Τράπεζας τόσο ενόψει των δυσμενών επιπτώσεων της Ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης στα Ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όσο και της περαιτέρω επιβάρυνσης των εποπτικών κεφαλαίων που ενδέχεται να προκληθεί από τη διαγνωστική μελέτη του Ελληνικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, που διενεργήθηκε από την Blackrock στα χαρτοφυλάκια όλων των μεγαλυτέρων Ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων (κατ’ εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα µε το πρόγραμμα σταθερότητας που συνομολογήθηκε από την Ελληνική κυβέρνησης τον Μάιο του 2010 με την κοινή υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης (Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάκαμψης ΔΝΤ/Ευρωζώνης), αλλά και της συμμετοχής της Τράπεζας στο Πρόγραμμα Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (Private Sector Involvement) (γνωστό ως PSI) με την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου».

Προκείμενου να συμμετάσχουν και να δικαιούνται να λάβουν την αντίστοιχη Τιμή Επαναγοράς, σύμφωνα με την αντίστοιχη Πρόταση, οι Κάτοχοι των Τίτλων θα πρέπει εγκύρως να προσφέρουν τους Τίτλους τους, υποβάλλοντας ή φροντίζοντας να υποβληθεί για λογαριασμό τους έγκυρη Εντολή Προσφοράς, την οποία θα πρέπει να λάβει ο Εκπρόσωπος Αποδοχής έως την 5η μ.μ. (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) στις 4 Μαΐου 2012, με την επιφύλαξη τυχόν παράτασης, ανανέωσης, τροποποίησης, παύσης ή αναθεωρήσεως κατά τα προβλεπόμενα στο Πληροφοριακό Σημείωμα.

Οι Κάτοχοι Τίτλων καλούνται να επιβεβαιώσουν με οποιαδήποτε τράπεζα, χρηματιστή ή άλλο διαμεσολαβητή, μέσω των οποίων κατέχουν Τίτλους, τον χρόνο, κατά τον οποίο ο διαμεσολαβητής αυτός θα χρειαστεί να λάβει εντολές από Κάτοχο Τίτλων, προκειμένου ο εν λόγω Κάτοχος Τίτλων να μπορέσει να συμμετάσχει ή (στις περιορισμένες περιπτώσεις που επιτρέπεται η ανάκληση) να ανακαλέσει την εντολή να συμμετάσχει στην Προσφορά εντός των προθεσμιών που προσδιορίζονται στο Πληροφοριακό Σημείωμα. Οι προθεσμίες που μπορεί να τεθούν από οιονδήποτε τέτοιο διαμεσολαβητή ή Σύστημα Εκκαθάρισης για την υποβολή και ανάκληση Εντολών Προσφοράς μπορεί να είναι εκπνέουν πριν από τις προθεσμίες που προσδιορίζονται στο Πληροφοριακό Σημείωμα.

Οι Εντολές Προσφοράς είναι ανέκκλητες, εκτός των ειδικών περιπτώσεων που περιγράφονται στο κεφάλαιο «Τροποποίηση και Καταγγελία» του Πληροφοριακού Σημειώματος.

Διαχειριστές είναι η HSBC, η JP Morgan και η Deutsche Bank.