Πώς θα γλιτώσετε το τέλος επιτηδεύματος

Τα βήματα για να κλείσετε τα βιβλία και το μπλοκάκι στην Εφορία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:14
21/02/2018
Πώς θα γλιτώσετε το τέλος επιτηδεύματος
3
loading

Τη δυνατότητα να μην πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, δηλαδή σε χρήσεις πριν από το 2017, αλλά δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα δήλωση διακοπής στην εφορία τους.

Για το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πραγματική ημερομηνία διακοπής της δραστηριότητας μέχρι και σήμερα επιτρέπεται η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται ο πραγματικός χρόνος παύσης εργασιών. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος μπορεί να γλιτώνει την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος αλλά δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Η διαδικασία της «Διακοπής των εργασιών» της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτεί μια σειρά από δικαιολογητικά, ενώ θα πρέπει να περάσετε από αρκετά τμήματα της ΔΟΥ.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Η διαδικασία γίνεται στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ. Απαιτείται φυσική παρουσία με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή εξουσιοδοτημένο άτομο με εξουσιοδότηση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής σας από ΚΕΠ ή Αστυνομία.
 • Συμπλήρωση του εντύπου Μ4. Θα συμπληρώσετε προσωπικά στοιχεία και την αιτία της διακοπής όπου μπορείτε να αναγράψετε απλώς «παύση εργασιών». Για να είναι εμπρόθεσμη η δήλωση διακοπής εργασιών, η ένδειξη «Ημερ/νία Διακοπής» δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 30 ημερών από την ημέρα της επίσκεψής σας στη ΔΟΥ, για τη δήλωση της διακοπής.
 • Ο υπάλληλος στο Μητρώο, όπου κατατίθεται το έντυπο Μ4, ελέγχει τα στοιχεία. Δίνει στον φορολογούμενο ένα έντυπο με το οποίο θα πρέπει να περάσει από διάφορα τμήματα της εφορίας για τις απαραίτητες υπογραφές. Επίσης θα πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο Β1 για τα τιμολόγια κ.λπ. Στα τμήματα της ΔΟΥ που θα επισκεφθείτε είναι πιθανόν να περιλαμβάνεται και το Τμήμα Ελέγχου της ΔΟΥ, όπου μπορεί να ζητηθεί να συμπληρώσετε μια υπεύθυνη δήλωσή του με τα παρακάτω δεδομένα: «ότι κατά την ημέρα αυτή η επιχείρηση δεν διαθέτει πάγια στοιχεία και η επιχείρηση επίσης ΔΕΝ διαθέτει επαγγελματικό αυτοκίνητο» όπως επίσης και «η επιχείρησή μου...... οδός...... ΑΦΜ...... ΔΟΥ... διακόπτει οριστικά την λειτουργία της στις...... και στα στοιχεία & βιβλία της επιχείρησης που διέκοψα θα βρίσκονται επί της οδού......».
 • Μετά τις υπογραφές που θα πάρετε από τα τμήματα καταλήγετε και πάλι στο Τμήμα Μητρώου, όπου γίνεται η διακοπή των εργασιών και λαμβάνετε τη σχετική Βεβαίωση Διακοπής.

Σημειώστε ακόμη ότι:

 • Σε περίπτωση διακοπής ατομικής επιχείρησης που χρησιμοποιούσε ταμειακή μηχανή (ΦΤΜ) ή φορολογικό μηχανισμό, θα απαιτηθεί πριν από την επίσκεψή σας στη ΔΟΥ να καλέσετε τεχνικό (από την εταιρεία που την προμηθευτήκατε) να κάνει ανάγνωση της μνήμης της και μετά να δηλώσετε τη διακοπή της ΦΤΜ στο Taxis.
 • Επίσης για τη ΦΤΜ θα χρειαστεί να κάνετε αυτοπαράδοση, γιατί είναι πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί από το Τμήμα Ελέγχου της ΔΟΥ το σχετικό παραστατικό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΔΑΜΩΝ

  Τελος επιτιδευματος . Μια αθλιοτητα που την εμπνευστηκε καποιος αθλιος και την ψηφισαν σαν νομο καποιοι αλλοι αθλιοι. Ειναι ενα εκτρωμα απολυτα αντισυνταγματικο για το οποιο δυστυχως δεν εχει αντιδρασει κανεις . Θα επρεπε οι συλλογοι τα επιμελητηρια (γιατι αραγε υπαρχουν?) να πανε κατ ευθειαν στα δικαστηρια και μεχρι τον ανωτατο βαθμο. Ποτε δεν ειναι αργα. Στην Ελλαδα αυτων των πολιτικων οποιος ειναι επιτηδευματιας ειναι παρανομος και πρεπει να τιμωρειται. Αλλα , νιρβανα , πότε ειναι η επομενη αργια και τι μερα πεφτει?

 2. avatar NikosItaliano

  Έχουμε γίνει συναιτεράκια με τον Τσίπρα... Μαζί τα δουλεύουμε, μαζί τα τρώμε...

 3. avatar κλάιν μάιν

  Το ερώτημα είναι πως θα γλιτώσουμε τους φόρους γενικά

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει