Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των 36 γενικών συνελεύσεων των ομολογιούχων που κατέχουν τίτλους που διέπονται από ξένο δίκαιο και ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ οι οποίες συγκλήθηκαν μεταξύ 27-29 Μαρτίου για να ψηφίσουν σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις των όρων των εν λόγων τίτλων στο πλαίσιο του PSI.

Στις συνελεύσεις αυτές καταδείχθηκε η απροθυμία του μεγαλύτερους μέρους των επενδυτών να συναινέσουν στη διαδικασία. Σε είκοσι από τις τριάντα έξι συνελεύσεις το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για το Δημόσιο. Σε ένδεκα συνελεύσεις το αίτημα απορρίφθηκε και σε επτά υπήρξε αναβολή. Σε δύο η απόφαση παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς δεν υπήρξε απαρτία, ενώ σε δεκαέξι δόθηκε η έγκριση των ομολογιούχων.

Κατά την πρώτη φάση του PSI που έληξε στις 8 Μαρτίου από τα ομόλογα αυτά αξίας 27,2 δισ. ευρώ περίπου, συγκεντρώθηκε εθελοντικά συμμετοχή περίπου 19,3 δισ. ευρώ. Καθώς το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή αποφασίσθηκε να παρασχεθεί πρόσθετος χρόνος για την εθελοντική εμπλοκή των υπολοίπων 7,9 δισ. ευρώ στο PSI.

Η ελληνική Δημοκρατία έχει από την έναρξη του PSI προειδοποιήσει ότι το οικονομικό της πρόγραμμα δεν προβλέπει διαθέσιμα κεφάλαια για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ιδιώτες πιστωτές που αρνούνται να λάβουν μέρος στο PSI. Η Ευρωζώνη συναινεί στο να αντιμετωπισθούν σκληρά οι μη μετέχοντες στο PSI και να υποστούν «καθολική ζημιά» από τις επενδύσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως το πρόγραμμα διάσωσης δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για πληρωμές για τους κατόχους των τίτλων που δεν θα αποδεχθούν τη συμμετοχή στο PSI, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η μη έγκαιρη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο, τα οποία δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, δεν συνιστά χρεοκοπία.