Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εγκαθίστανται σταδιακά επίτροποι στην Αθήνα για να παρακολουθούν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Και, επειδή η συγκεκριμένη λέξη αποτελεί για πολλούς casus beli, η όποια επιτροπή βαφτίζεται για παράδειγμα ως «ανεξάρτητη συμβουλευτική αρχή».

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για «Αξιόπιστα Στατιστικά Δεδομένα», που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπει, όμως, και τη σύσταση ελεγκτικού οργάνου για την ορθότητα των δεδομένων.

Πρόκειται για απόφαση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Κομισιόν «Προς μια ποιοτική διαχείριση των Ευρωπαϊκών Στατιστικών Δεδομένων», τον Απρίλιο του 2011. Τότε τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει βελτίωση στη διαχείριση των ευρωπαϊκών στατιστικών δεδομένων και κλήθησαν όλα τα κράτη μέλη να υπογράψουν «Δεσμεύσεις για Αξιόπιστα Στατιστικά Δεδομένα».

Η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ των κρατών μελών, που υπογράφει αυτή τη δέσμευση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει επίσης να προτείνει μια τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για τα στατιστικά δεδομένα, απαιτώντας από όλα τα κράτη μέλη να υπογράψουν παρόμοιες δεσμεύσεις στο μέλλον. Τι περιλαμβάνει το σχετικό κείμενο, που αποτελεί πλέον νόμο του ελληνικού κράτους;

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μέτρα, με σκοπό να εξασφαλίσει ότι τα στατιστικά δεδομένα είναι αληθινά, αξιόπιστα και ανεξάρτητα. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την δέσμευση ότι τα ελληνικά στατιστικά δεδομένα συμφωνούν με τα ευρωπαϊκά και διεθνή επίπεδα ποιότητας, προασπίζοντας την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Επίσης, απαριθμούνται οι τομείς, που απαιτούν βελτιώσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία για τα στατιστικά δεδομένα πριν το τέλος Μαρτίου. Τέλος, θα δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη συμβουλευτική αρχή για τα στατιστικά δεδομένα, που θα εποπτεύει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Στατιστικών Δεδομένων από το ελληνικό στατιστικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της Κομισιόν «αναγνωρίζει την πρόοδο, που σημειώθηκε στη βελτίωση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων από το 2010, η οποία επιτεύχθηκε εξαιτίας, μεταξύ άλλων, ενός κοινού πλαισίου δράσης μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat».