Αλλαγές σε ετήσια βάση στο ύψος της προμήθειας που λαμβάνει το Δημόσιο από τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει κρατική στήριξη στα πλαίσια του Ν. 3723/2008 επέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα, για εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που παρέχονται από την 1η Ιανουαρίου 2012, κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 3723/2008, τα πιστωτικά ιδρύματα θα καταβάλλουν προμήθεια υπολογιζόμενη, ως ακολούθως:

1) Για εγγύηση διάρκειας από 3 – 12 μήνες, η προμήθεια πρέπει να ισούται τουλάχιστον με το άθροισμα:

. μιας βασικής αμοιβής, η οποία ανέρχεται σε 50 μονάδες βάσης και

. μιας αμοιβής κινδύνου ίσης με 20 μονάδες βάσης για πιστωτικά ιδρύματα με πιστοληπτική διαβάθμιση Α+ ή Α, 30 μονάδες βάσης για πιστωτικά ιδρύματα με πιστοληπτική διαβάθμιση Α- (ή Α3) και 40 μονάδες βάσης για πιστωτικά ιδρύματα με πιστοληπτική διαβάθμιση κατώτερη από Α- (ή Α3) ή χωρίς διαβάθμιση.

2) Για εγγύηση διάρκειας άνω του έτους, η προμήθεια πρέπει να είναι
τουλάχιστον το άθροισμα:

. μιας βασικής αμοιβής, που ανέρχεται σε 40 μονάδες βάσης και

. μιας αμοιβής κινδύνου ίσης με το εξαγόμενο 40 μονάδων βάσης επί ενός συντελεστή κινδύνου αποτελούμενο από (i) το ένα δεύτερο του λόγου του διάμεσου περιθωρίου CDS του δικαιούχου για πενταετή ομόλογα κύριας εξοφλητικής προτεραιότητας, για την τριετία που λήγει έναν μήνα πριν από την ημερομηνία έκδοσης του εγγυημένου ομολόγου προς τον διάμεσο του δείκτη ευρωπαϊκών πενταετών τίτλων κύριας εξοφλητικής προτεραιότητας iTraxx Europe Senior Financials, για την ίδια τριετία συν (ii) το ένα δεύτερο του λόγου του διάμεσου περιθωρίου CDS όλων των κρατών μελών για πενταετή ομόλογα κύριας εξοφλητικής προτεραιότητας προς το διάμεσο περιθώριο CDS του κράτους μέλους που χορηγεί την εγγύηση για πενταετή ομόλογα κύριας εξοφλητικής προτεραιότητας για την ίδια τριετία. Οι διάμεσοι υπολογίζονται για την τριετία που λήγει έναν μήνα πριν από την ημερομηνία έκδοσης του εγγυημένου ομολόγου.

Στην περίπτωση εγγυήσεων για καλυμμένα ομόλογα, η εποπτική αρχή δύναται, κατά τον υπολογισμό της εγγυητικής αμοιβής, να λαμβάνει υπόψη μόνον το ήμισυ της αμοιβής κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα:

(i) Για τις τράπεζες για τις οποίες υπάρχουν αντιπροσωπευτικά στοιχεία CDS, για τον υπολογισμό του συντελεστή κινδύνου λαμβάνεται υπόψη ο διάμεσος των περιθωρίων των πενταετών CDS του δικαιούχου πιστωτικού ιδρύματος για την τριετία που λήγει έναν μήνα πριν από την ημερομηνία έκδοσης του εγγυημένου ομολόγου. (ii) Για τις τράπεζες για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιπροσωπευτικά στοιχεία CDS, αλλά διαθέτουν πιστοληπτική αξιολόγηση, για τον υπολογισμό του συντελεστή κινδύνου λαμβάνεται υπόψη ο διάμεσος των περιθωρίων των πενταετών CDS για την ίδια περίοδο, ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος ευρωπαϊκών τραπεζών που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (και αναθεωρείται κάθε έξι μήνες) και ανήκει στην ίδια με την δικαιούχο τράπεζα κατηγορία πιστοληπτικής διαβάθμισης. (iii) Για τις τράπεζες οι οποίες δεν διαθέτουν ούτε αντιπροσωπευτικά στοιχεία CDS ούτε πιστοληπτική αξιολόγηση, για τον υπολογισμό του συντελεστή κινδύνου λαμβάνεται υπόψη ο διάμεσος των περιθωρίων των πενταετών CDS για την ίδια περίοδο, ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος ευρωπαϊκών τραπεζών που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (και αναθεωρείται κάθε έξι μήνες) και έχει πιστοληπτική διαβάθμιση ΒΒΒ- και κάτω.

Η προμήθεια καταβάλλεται στην αρχή κάθε εξαμήνου ή στην αρχή της χρονικής περιόδου που υπολείπεται έως τη λήξη της εγγύησης, εφόσον αυτή είναι μικρότερη των έξι μηνών. Επίσης, σε κάθε περίπτωση εγγυήσεων, όταν το δικαιούχο πιστωτικό ίδρυμα δεν προσκομίζει αποδεκτές εξασφαλίσεις, η καταβαλλόμενη από αυτό προμήθεια προσαυξάνεται κατά 25 μονάδες βάσης. Το ύψος της προμήθειας δύναται να αναπροσαρμόζεται με Υπουργική Απόφαση, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.