Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται τα επιτόκια καταθέσεων στη χώρα μας, σε σχέση με τις χώρες ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ήδη η σταδιακή τους αποκλιμάκωση.

Το τέλος του πρώτου εξαμήνου βρήκε το τραπεζικό σύστημα να δίνει επιτόκια ακόμα και πάνω από 5,50%, διαμορφώνοντας έτσι για τον Ιούνιο ένα μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων διάρκειας έως ενός έτους, ύψους 3,61%.

Το συγκεκριμένο επιτόκιο είναι μακράν μεγαλύτερο από αυτό της ευρωζώνης, το οποίο άγγιξε σε ποσοστό το 2,02%.

Ακόμα και σήμερα, όμως, τα προσφερόμενα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα από ένα μεγάλο αριθμό πιστωτικών ιδρυμάτων, δίνοντας αποδόσεις που ξεπερνούν το 5%.

Παρ’ όλα αυτά, οι μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Marfin Egnatia Bank, από τις αρχές Ιουλίου, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες συγκράτησης των επιτοκίων τους σε επίπεδα κοντά στο 3,5%”.

Τι να προσέχουν οι καταθέτες-επενδυτές

Για τις επενδύσεις σε μεικτά προϊόντα, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών Αντώνιος Φώσκολος, αναφέρει κάνει τις ακόλουθες συστάσεις προς τους καταθέτες-επενδυτές:

– Να μελετούν προσεκτικά τους όρους των αιτήσεων-συμβάσεων πριν τις υπογράψουν.

– Να συμβουλεύονται τον τιμοκατάλογο (πίνακα εξόδων και προμηθειών) με τις επιβαρύνσεις κατά συναλλαγή, που είναι αναρτημένος σε κάθε κατάστημα τράπεζας.

– Να ζητούν από τους υπαλλήλους διευκρινίσεις για τα σημεία που δεν κατανοούν.

– Να ερωτούν αναλυτικά για το είδος του επενδυτικού προϊόντος, το επιτόκιο του οποίου είναι υψηλότερο -υπό προϋποθέσεις- από το μέσο επιτόκιο καταθετικού λογαριασμού (ταμιευτηρίου ή προθεσμίας) και ως εκ τούτου ιδιαίτερα δελεαστικό. Συνήθως, τα τραπεζικά αυτά προϊόντα είναι μικτά καταθετικά προϊόντα τα οποία συνδυάζουν τοποθέτηση ενός ποσοστού του κεφαλαίου σε προθεσμιακή κατάθεση και του υπολοίπου σε αμοιβαία κεφάλαια, η απόδοση των οποίων δεν είναι εγγυημένη.

– Η τυχόν αναφερόμενη απόδοση, μόνον ενδεικτική αξία έχει και δεν δεσμεύει την τράπεζα για τη μελλοντική απόδοση.

Πάντως, αυτό που επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση τα τραπεζικά στελέχη, όπως και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή τις πρόσφατες διαρροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό, είναι ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως υγιές και θωρακισμένο και δεν τίθεται απολύτως κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις των πολιτών.