Σε συμφωνία για ακόμη δυο ακόμη και όχι τρεις αξιολογήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα έχει καταλήξει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος με την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση προγραμματίζεται για την ερχόμενη άνοιξη με στόχο να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018, δυο μήνες πριν ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης η τρίτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το 80% των 95 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την νέα αξιολόγηση. Πάντως στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν μέχρι τον Ιανουάριο.

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που εκκρεμούν για το ελληνικό χρέος και για την «επόμενη μέρα» του Μνημονίου – και οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018 – αλλάζουν τα δεδομένα και συμπυκνώνουν σε δύο τα στάδια του ελέγχου για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Η προετοιμασία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης έχει ήδη αρχίσει και όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Η Αθήνα έχει ολοκληρώσει μόλις 2 από τα 15 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και αυτό είναι κάτι το οποίο δυσκολεύει τα πράγματα. Μπορεί η ημερήσια διάταξη της συνόδου της ευρωζώνης που συνέρχεται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο να μην προβλέπει συζήτηση για την Ελλάδα, όμως το παρασκήνιο είναι αυτό που συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον.