Απογοητευτική είναι η εικόνα, που έχουν οι διαχειριστές κεφαλαίων για την κατάσταση, αλλά και τις προοπτικές της Ευρωζώνης. Δηλώνουν πως αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλό τους στον σχεδιασμό, που κάνουν για το πώς θα κινηθούν τη νέα χρονιά, ενώ θεωρούν βέβαιη την έξοδο χώρας από το club των 17.

Τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποίησε η Merrill Lynch σε 214 fund managers, με υπό διαχείριση κεφάλαια 655 δισ. δολαρίων, δείχνουν πως τα προβλήματα χρέους της περιοχής μας είναι η βασική τους ανησυχία. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Σχεδόν ένας στους δύο εκτιμά πως θα δούμε σίγουρα κάποια στιγμή φέτος ένα κράτος να επιστρέφει στο εθνικό του νόμισμα. Και να σκεφτεί κανείς πως η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε και η Standard and Poor’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση εννέα χωρών-μελών.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, 8 στους 10 την περιμένουν περισσότερο παρεμβατική σε πολιτικές άμεσης και μεγαλύτερης κλίμακας ποσοτικής διευκόλυνσης.

Η ίδια έρευνα έδειξε ακόμα πως οι συγκεκριμένοι δείχνουν μεγαλύτερη όρεξη για ρίσκο, με βάση τις τοποθετήσεις τους, λόγω λιγότερης απαισιοδοξίας για την παγκόσμια ανάπτυξη (μόλις το 3% περιμένει πιο αδύναμη την παγκόσμια οικονομία φέτος.