Σχέδιο για λειτουργία του EFSF στα πρότυπα ενός οργανισμού ασφάλισης κρατικών ομολόγων, που θα εγγυάται ένα σημαντικό ποσοστό της αξίας των κρατικών ομολόγων, των λιγότερο ή περισσότερο «προβληματικών» χωρών, έχει καταθέσει ο ασφαλιστικός κολοσσός Allianz.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, «κερδίζει έδαφος» στην Ευρώπη και έχει την υποστήριξη και άλλων κολοσσών.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Allianz, αναφέρουν ότι το σχέδιο λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπ όψιν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ μεταξύ άλλων, φέρεται να έχει την υποστήριξη της Deutsche Bank, της Munich Re και ορισμένων γαλλικών τραπεζών.

Στην προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου φέρεται να συμμετέχει και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs.

To συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την μόχλευση των κεφαλαίων που θα διαθέτει το EFSF σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ και τη χρήση τους για την εγγύηση κρατικών ομολόγων των «προβληματικών» χωρών.

Οι εμπνευστές του σχεδίου εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο το EFSF θα μπορούσε να εγγυηθεί το σύνολο του χρέους των ευπαθών χωρών, το ποίο αγγίζει τα 3 τρισ. ευρώ, ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά και η διακράτησή τους από τους επενδυτές.