Αναπτυξιακή ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατά επέκταση στην ελληνική οικονομία έρχεται να προσφέρει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που υλοποιεί ο ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με μελέτη, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εκτός από μείωση της γραφειοκρατίας και ρευστότητα, χρειάζονται καθοδήγηση για την έξοδό τους στης διεθνείς αγορές, δικτύωση και ευκολότερη πρόσβαση σε επενδυτικά σχήματα και τρόπους χρηματοδότησης. Τις ανάγκες αυτές έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ» που υλοποιείται σε συνεργασία με το ελληνικό σκέλος του διεθνούς μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor. Οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες, καθώς και σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό δίκτυο ώστε να ξεπεράσουν εμπόδια και δυσκολίες. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του ΟΠΑΠ έρχεται να προσφέρει στρατηγική καθοδήγηση σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, πρόσβαση σε επενδύσεις και δανεισμό, αλλά και ενημέρωση για διεθνή επέκταση!

Αναλυτικά:

1. Στρατηγική Καθοδήγηση

Η ολοκληρωμένη στρατηγική καθοδήγηση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα του ΟΠΑΠ δίνει στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συζητήσουν τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους με ένα δίκτυο επιτυχημένων επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις στο παρελθόν και έχουν καταφέρει να αναπτύξουν πετυχημένα την επιχείρησή τους. Έμπειροι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες θα προσφέρουν καθοδήγηση -μέσω μιας σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων και συναντήσεων- σε βασικούς άξονες δράσης κάθε επιχείρησης, όπως η στρατηγική, οικονομική και λειτουργική διαχείριση, η διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού, το Marketing και οι πωλήσεις, το branding και η επικοινωνία.

2. Πρόσβαση σε επενδύσεις και δανεισμό

Οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο επενδυτών και, σε συνεργασία με κορυφαίο τραπεζικό ίδρυμα, θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν πιθανές επιλογές χρηματοδότησης και δανεισμού.

3. Προοπτικές σε διεθνείς αγορές

Μέσα από την επαφή τους με έμπειρα στελέχη της αγοράς, οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για διεθνή επέκταση, θα ενημερωθούν πλήρως για τις αγορές που τους ενδιαφέρουν προκειμένου να σχεδιάσουν ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο για την περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητάς τους.

Χρήσιμες πληροφορίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα του ΟΠΑΠ μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται όμως σε κλάδους στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπως τουρισμός, αγροτική παραγωγή, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, αλλά και σε κλάδους με προοπτική ανάπτυξης όπως οι νέες τεχνολογίες. Επιπλέον, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 ευρώ και 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 250 εργαζόμενους. Η επιλογή των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν θα προκύψει μετά από συνέντευξη των ενδιαφερόμενων και ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση των αιτήσεων. Τις διαδικασίες αυτές θα αναλάβουν υψηλόβαθμα στελέχη της Endeavor Greece, κορυφαίοι επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς και εκπρόσωποι του ΟΠΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εταιρείες που θα περάσουν από το στάδιο της συνέντευξης θα λάβουν ενημέρωση για τα αποτελέσματα τους, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την περαιτέρω εξέλιξη τους. Κριτήριο στην επιλογή θα αποτελέσει η καινοτομία, η προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας, καθώς και το προφίλ του επιχειρηματία. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίζεται μέχρι την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να αναζητήσουν επιπλέον πληροφορίες στο www.somethingbetter.gr.