Να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα και να συμμετέχει η Αυστρία σε αυτή, καθώς είναι πιο συμφέρουσα από τη χρεοκοπία της χώρας, τόνισε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, κατά τη χθεσινοβραδινή σχετική συζήτηση στη Βουλή στη Βιέννη, συζήτηση την οποία προκάλεσε, με επείγουσα ερώτησή του, το ακροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας».

Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημία, απ’ ότι η συνέχιση της βοήθειας, όπως αυτή αποφασίστηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, τόνισε χαρακτηριστικά η Αυστριακή υπουργός, παραθέτοντας μια σειρά συνεπειών που θα είχε ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία ή και διάλυση της Ευρωζώνης.

Αναφέροντας, πως μόνον η οικονομική κρίση του 2008 είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των αυστριακών εξαγωγών κατά 24 δισεκατομμύρια ευρώ, η κ. Φέκτερ προειδοποίησε πως μια διάλυση της Ευρωζώνης θα συνδεόταν με πολύ με μεγαλύτερες απώλειες για την Αυστρία και τη γειτονιά της, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στην απασχόληση, τη ζήτηση της εσωτερικής αγοράς, όπως επίσης στο ρυθμό ανάπτυξης.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αυστριακής Ακροδεξιάς για δήθεν κατασπατάληση από την αυστριακή κυβέρνηση, δισεκατομμυρίων Ευρώ των Αυστριακών φορολογούμενων στη βοήθεια προς την «ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα», η κ. Φέκτερ υποστήριξε ότι είναι υψίστης σημασίας να αναζητηθεί με αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα μια λύση και η ίδια δεν προσφέρεται για πολεμική και προτάσεις, που θα κόστιζαν στον Αυστριακό φορολογούμενο πολύ περισσότερο από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στην ομιλία της στη Βουλή, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών έκανε εκτενή αναφορά στους όρους για το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, η οποία δεσμεύτηκε με σειρά μέτρων, για μεταρρυθμίσεις, για επιστροφή στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα, που συνδέονται με περικοπές δαπανών, φοροεισπρακτικά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

Πρόκειται για επώδυνα μέτρα, όπως η ίδια παρατήρησε, για τα οποία η Ελλάδα έχει πάρει τις σχετικές αποφάσεις και των οποίων η εφαρμογή ελέγχεται επακριβώς, ώστε οι εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου να γίνονται μόνον έπειτα από θετική έκθεση της αποτελούμενης από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τρόικας.

Η κ. Φέκτερ θεωρεί, όπως σημείωσε, πως η Ελλάδα κατανοεί τη μεγάλη ευθύνη της και πως εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια, ακόμη και αν χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Ως προς την επικείμενη επέκταση του Μηχανισμού Στήριξης, η υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την αυστριακή Βουλή ότι η κυβέρνηση συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος από το οποίο η ίδια προέρχεται) «δεν ξοδεύει απερίσκεπτα ούτε ένα λεπτό του ευρώ» αφού, όπως τόνισε, κάθε φορά προηγείται επισταμένη εξέταση όλων των δεδομένων και μακρά διαβούλευση με τους κοινοτικούς εταίρους.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Αυστρίας αξιολογείται με «ΑΑΑ» και η χώρα έχει αντεπεξέλθει επιτυχώς στην οικονομική αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων.