Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά το «κλείδωμα» του Ασφαλιστικού πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις το βράδυ της Τετάρτης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Εξερχόμενος του ξενοδοχείου που γίνονται οι διαπραγματεύσεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως έγινε συζήτηση για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν από τώρα έως το Σάββατο προκειμένου την Κυριακή να υπάρξει μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως το τελικό κείμενο δεν θα μπορεί να οδηγήσει σε εκταμίευση δόσης αν δεν διευκρινιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ, ένα πεδίο στο οποίο όπως σημείωσε δεν υπάρχει ακόμα διαφωνία.

Τα ανοιχτά θέματα, τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ελληνικής αντιπροσωπείας και των δανειστών πλέον είναι το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτά απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού.

Ήδη η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει στους επικεφαλής των κλιμακίων τις προτάσεις της τόσο για το «πακέτο» του 1,8 δισ. ευρώ, το φορολογικό, όσο και για τα «κόκκινα» δάνεια και αναμένει τις απαντήσεις των θεσμών.

Το χρονοδιάγραμμα ωστόσο είναι ασφυκτικό, καθώς όλα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 12 Απριλίου, όταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον και την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα τεθεί επί τάπητος αναλυτικότερα και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Ως εκ τούτου, η Αθήνα θέλει να έχει γεφυρώσει μέχρι τότε τις όποιες διαφορές για να μπορέσει να διεκδικήσει την «Ιθάκη» της ελάφρυνσης του χρέους, αν και τις τελευταίες ώρες κυβερνητικά στελέχη δείχνουν να χαμηλώνουν τον πήχυ για αυτό το θέμα, διατηρώντας το ωστόσο στην ατζέντα.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ πως τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όσο και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή τους για κλείσιμο της συμφωνίας. Αυτό, τόνιζαν, επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην «Αυγή» πως δεν τίθεται θέμα κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε μια ενδιάμεση συμφωνία. Μετά το κλείδωμα της συμφωνίας στο ασφαλιστικό, οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς εστιάζουν σε ένα κείμενο σε μορφή ανακοίνωσης όπου θα καταγράφεται μια κατ’ αρχήν συμφωνία στο δρόμο προς την αξιολόγηση.