Αρνητικά είναι τα στοιχεία έρευνας του Επιμελητηρίου για τις επιχειρήσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls αφού το 77,06% του δείγματος απάντησε ότι είχε μείωση στο τζίρο του, ενώ πάνω από τις μισές – 51,18%-, έχουν μείωση πάνω από 25% μόλις σε ένα μήνα.

Παράλληλα σύμφωνα με τη ίδια έρευνα, που παρουσιάσθηκε σήμερα από το Επιμελητήριο Ηρακλείου ένα ποσοστό της τάξης του 62,4 % των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Νομού Ηρακλείου ,αναγκάζεται από τις συνθήκες να καθυστερήσει την καταβολή οφειλών και υποχρεώσεων όπως σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, προμηθευτές ενώ το 58,8% πιστεύει ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί μετά την άρση των περιορισμών.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης παρουσιάζοντας σήμερα την έρευνα σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η τοπική αγορά για να μπορεί κάθε επιχειρηματίας να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρακολουθεί τις αλλαγές που συντελούνται και μέσα από τα στοιχεία που συλλέγει προσπαθεί να βοηθήσει τα μέλη ώστε ν΄ ανταποκριθούν στις εξελίξεις που διαμορφώνονται κάθε φορά».

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο ,και με βάσει την έρευνα , εντυπωσιακό είναι ότι, αν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι τεράστια, μόνο το 26,5% σκέφτεται να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

Σε σχέση με την ετοιμότητα που είχαν οι επιχειρήσεις για ν’ αντιμετωπίσουν την κρίση το 44, 1% ανέφερε ότι διαθέτει συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιεί συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες αν και το 77,1% χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές του με πελάτες και προμηθευτές.

Επίσης σε σχέση με την ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων επιχειρηματιών (97,1%) εκφράζει απαισιοδοξία και πιστεύει ότι η κρίση θα έχει μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη διάρκεια ,πάνω από 1 χρόνο, ενώ το 73,5% πιστεύει ό,τι θα κρατήσει πάνω από 5 χρόνια.

Εξ άλλου με βάση την ίδια έρευνα ποσοστό της τάξης του 76,2% απάντησε ότι δεν είναι κατάλληλος χρόνος για την διενέργεια εκλογών, ενώ το 81,7% των επιχειρηματιών του Νομού Ηρακλείου θεωρούν προτιμότερη την παραμονή στο ευρώ από την επιστροφή στη δραχμή.

Σε σχέση με το πόσο αισιόδοξος είναι ο επιχειρηματίας για το μέλλον της επιχείρησης στου, με μια πρώτη ανάγνωση η αβεβαιότητα των συμμετεχόντων χαρακτηρίζουν την ερώτηση- αν και συγκρινόμενη με την απαισιοδοξία για την ευρύτερη οικονομική κατάσταση οι επιχειρηματίες- εμφανίζονται λίγο περισσότερο αισιόδοξοι για τις επιχειρήσεις τους. Το 37,6% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίζεται απαισιόδοξο ως προς το μέλλον της επιχείρησης τους. Το 37,6 % πιστεύει ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια, ενώ ένα 24,7 % είναι αισιόδοξο και προσδοκά κάποια βελτίωση.

Τέλος, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν η δειγματοληπτική έρευνα διεξήχθη από 10 μέχρι 25 Αυγούστου, αποκλειστικά από στελέχη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με χρήση δομημένων ερωτηματολογίων κλειστού τύπου και τηλεφωνικές συνεντεύξεις, με αντικατάσταση.

Το σύνολο συμπληρωθέντων ερωτηματολογίων 158, από επιχειρηματίες του Νομού Ηρακλείου και η επιλογή του δείγματος έγινε με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας, αφού έγινε στρωματοποίηση του δείγματος για βελτίωση των αποτελεσμάτων.