Το σχέδιο των δανειστών για την κατάργηση και την ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού κοινωνικών και προνοιακών παροχών σε ένα ενιαίο επίδομα που θα ονομάζεται «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς εντάσσεται πλέον και επισήμως στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων των εκπροσώπων των θεσμών με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η επαναφορά του σχεδίου των δανειστών για την καταβολή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» σε πάμφτωχους πολίτες και την ταυτόχρονη κατάργηση μεγάλου αριθμού προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται σήμερα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, θα συζητηθεί σήμερα στις 15:30 μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και χαμηλόβαθμων αξιωματούχων των συναρμοδίων υπουργείων.

Πηγές από την πλευρά των δανειστών επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ανασταλεί και στη θέση του να τεθεί σε εφαρμογή το μοντέλο του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουν την κατάργηση μεγάλου αριθμού προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα σε εκατομμύρια πολίτες, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα στήριξης τέκνων και τα ειδικά τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που δίνει ο ΟΓΑ ακόμη και σε οικογενειάρχες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.000 και μέχρι 45.000 ευρώ, τα φοιτητικά επιδόματα, τα προνοιακά επιδόματα του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ κ.λπ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πιλοτικό σχέδιο που είχε τρέξει η προηγούμενη κυβέρνηση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μπορούσε να εγγυηθεί μηνιαίες αποδοχές 200 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή 300 ευρώ, εάν επρόκειτο για ζευγάρι. Το παραπάνω ποσό αυξανόταν κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο.