Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και του είπε ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια επίλυση της κρίσης χρέους, ενόψει του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τις απαιτήσεις των πιστωτών όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ο Τζακ Λιου είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι σημαντικό η Αθήνα να δείξει μια δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και όλες οι πλευρές να συζητήσουν για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους.

Το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με το λουκέτο στις τράπεζες και την επιβολή capital controls τηλεφώνησε στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τους ομολόγους του σε Γερμανία και Γαλλία, Β. Σόιμπλε και Μ. Σαπέν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διέθεσε το αμερικανικό υπουργείο σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ζήτησε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Μάλιστα έβαλε στο τραπέζι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενόψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τόνισε την ανάγκη των απαραίτητων κινήσεων που θα διασφαλίσουν την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Λιου υπογράμμισε στους αξιωματούχους ότι η λύση θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενώ επανέλαβε πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις των ερχόμενων ημερών.