Στην εβδομαδιαία ανάλυσή τους, οι αναλυτές της Alpha Bank επισημαίνουν ότι στους επόμενους μήνες του 2011 αναμένεται να συνεχισθεί η διαμόρφωση αρνητικών ρυθμών αύξησης των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα σε ετήσια βάση, καθώς η πτωτική πορεία του ΑΕΠ και η στενότητα ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα συνεχίζονται.

Η τάση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί με την εκτιμώμενη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στις δυνατότητες του Ελληνικού δημοσίου να εξυπηρετήσει το χρέος του. Η καλύτερη πρόσβαση του δημοσίου στις αγορές θα σημάνει την αντίστοιχη βελτίωση της πρόσβασης και των ελληνικών τραπεζών σε αυτές τις αγορές, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Ο ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς το σύνολο του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά) παρουσίασε περαιτέρω διεύρυνση της αρνητικής του πορείας στο -0,4% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο του 2011 από -0,3% τον Φεβρουάριο του 2011, -0,2% τον Ιανουάριο του 2011, 0% τον Δεκέμβριο του 2010 και +3,5% τον Μάρτιο του 2010.

Η μεγάλη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η βαθειά ύφεση στην ελληνική οικονομία και η προσπάθεια για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις, έχουν περιορίσει την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις λιανικές πωλήσεις ιδιαίτερα διαρκών αγαθών και επομένως τη ζήτηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων από τα νοικοκυριά.

Από την άλλη πλευρά, η κατακόρυφη πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων σε κατασκευές), καθώς και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα στο εμπόριο) συμβάλλει στη μείωση του ρυθμού αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank. Γενικά, η κρίση έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος του χρήματος για τις εγχώριες τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αφού επιδρά αρνητικά και στο κόστος και στο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων.

Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις ενισχύθηκε οριακά στο +1,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο του 2011 από +0,9% τον Φεβρουάριο του 2011, +1% τον Ιανουάριο του 2011, +1,1% τον Δεκέμβριο του 2010 και +4,3% τον Μάρτιο του 2010. Σημειώνεται η μείωση του ρυθμού των πιστώσεων, τον Μάρτιο του 2011 προς τη βιομηχανία (-1,2%), το εμπόριο (-3,0%), τις κατασκευές (-0,4%) και τις μεταφορές πλην ναυτιλίας (-10,3%).

Γενικά παρατηρούνται αρνητικές τιμές στον ρυθμό χρηματοδότησης σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σημειώνουν μείωση της παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, υψηλή εξακολουθεί να είναι η χρηματοδότηση στον κλάδο «Ηλεκτρισμός-Φωταέριο-Ύδρευση» (+13,3%). Σε θετικό πρόσημο παρέμεινε η πιστωτική επέκταση προς τον τουρισμό (+0,2%), ενώ θετικός ήταν και ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης στη ναυτιλία (+6,8%) και τη γεωργία (+1,2%).

Ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής των δανείων προς τα νοικοκυριά σημείωσε περαιτέρω επιδείνωση τον Μάρτιο το 2011 στο -2% από -1,6% τον προηγούμενο μήνα, λόγω του αρνητικού ρυθμού μεταβολής του συνόλου των καταναλωτικών δανείων (-3,4%) και της μικρής κάμψης και των στεγαστικών (-1,4%). Η μείωση της ροής των καταναλωτικών δανείων είναι κυρίως αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης για διαρκή κυρίως (σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα) καταναλωτικά αγαθά. Τους υψηλότερους αρνητικούς ρυθμούς χρηματοδότησης σημειώνουν τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών (Μάρτιο 2011: -12,7%), που αποτελούν το 25% του συνόλου των καταναλωτικών δανείων τον Μάρτιο του 2011.