Η ΑΒ Βασιλόπουλος πρωτοστατεί και επενδύει σταθερά στη συνεργασία με έλληνες τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι είναι πάνω από το 80% στο σύνολο των προμηθευτών της. Η εταιρεία θέλοντας να αναδείξει τις αποκλειστικές συνεργασίες της στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ελλάδας μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά μερικούς από τους τοπικούς παραγωγούς της Ξάνθης και της Καβάλας.

Θερμοκήπια Θράκης

Πρώτη στάση στο ταξίδι μας ήταν τα Θερμοκήπια Θράκης. Με σεβασμό στο περιβάλλον και δέσμευση στην ποιότητα, τα Θερμοκήπια Θράκης αποτελούν τα μεγαλύτερα υδροπονικά θερμοκήπια στη ΝΑ Ευρώπη που θερμαίνονται αποκλειστικά με γεωθερμική ενέργεια με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα CO2.

Στον χώρο των θερμοκηπίων μάς υποδέχτηκε ο κύριος Μάκης Λειβαδίτης, ο υπεύθυνος των θερμοκηπίων, και η έμπειρη ομάδα του, οι οποίοι μας μίλησαν για τον τρόπο που λειτουργούν τα θερμοκήπια, το μέγεθος της επένδυσης αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πολυετή στρατηγική συνεργασία των θερμοκηπίων με την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία επεκτείνεται με τη δημιουργία μιας ετικέτας προϊόντων με τον τίτλο «Ο Κήπος της Ξάνθης», αποκλειστικά για την ΑΒ. Η συγκεκριμένη σειρά περιλαμβάνει αγνά και νόστιμα κηπευτικά προϊόντα υδροπονίας, όπως αγγούρια, μελιτζάνες, μίνι αγγουράκια και τοματάκια, τα οποία φτάνουν καθημερινά στα καταστήματα ΑΒ.

Ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο των θερμοκηπίων τα οποία αποτελούνται από 22 θαλάμους, ενώ αναμένονται να υλοποιηθούν άλλοι 6 θάλαμοι μέχρι το 2027. 

Η πέμπτη εποχή

Μέσα στους θαλάμους τους τα Θερμοκήπια Θράκης ουσιαστικά έχουν δημιουργήσει μια πέμπτη εποχή. Το καλοκαίρι όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να αγγίξουν τους 40 βαθμούς τα φυτά ψύχονται μέσω ειδικών ανεμιστήρων και συστήματος δροσισμού. Αντίθετα, τον χειμώνα τα λαχανικά θερμαίνονται με τη γεωθερμική ενέργεια. Πώς λειτουργεί όμως η γεωθερμία;

Το ζεστό νερό έρχεται από τις γεωτρήσεις που βρίσκονται στα 3 χιλιόμετρα από τα θερμοκήπια, φτάνει σε μια δεξαμενή και μέσα από ένα σύστημα κλειστού κυκλώματος και εναλλαγής θερμότητας ουσιαστικά μεταφέρεται η θερμότητά του μέσα στο θερμοκήπιο σαν επιδαπέδια θέρμανση. 

Άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Θερμοκηπίων Θράκης είναι πως καλλιεργούν τα προϊόντα τους με την υδροπονία

Ο κύριος Αρσένης Πισκιλόπουλος, επικεφαλής γεωπόνος των θερμοκηπίων, μας εξηγεί πώς μέσω αυτής της μεθόδου η καλλιέργεια των φυτών γίνεται χωρίς χώμα, το οποίο πολλές φορές μπορεί να είναι άγονο, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ρίζες των φυτών λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή ανάπτυξή τους. 

Μας δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουμε στη διαδικασία της συγκομιδής, η οποία, όπως εξήγησε ο γεωπόνος και εμπορικός διευθυντής του θερμοκηπίου, Σαραντίδης Μάνος, δεν είναι μια διαδικασία ανοιχτή για το ευρύ κοινό λόγω του κινδύνου ιώσεων και της ευαισθησίας των προϊόντων.

 Αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ο κύριος Λειβαδίτης θεωρεί ότι πάντοτε οι κλιματολογικές συνθήκες «είναι καθοριστικές και επηρεάζουν».

«Υπάρχουν όμως κι άλλες προκλήσεις», συνεχίζει ο κύριος Λειβαδίτης.

«Μερικές φορές η μη σταθερή ζήτηση μπορεί να επηρεάσει. Γενικώς όμως είμαστε προσαρμοσμένοι, συνεργαζόμαστε με μεγάλες αλυσίδες, κυρίως με την ΑΒ, για να κάνουμε αυτό που κρίνεται από τον σχεδιασμό».

Ακολούθησε μία σύντομη στάση στο κοινωνικό κέντρο «Σταύρος Χαλιόρης», όπου η παιδική χορωδία ερμήνευσε τραγούδια από τη Θράκη και οι κάτοικοι μας φιλέψανε τις φημισμένες καριόκες της περιοχής. 

Ιχθυόσκαλα Καβάλας

Επόμενος προορισμός μας ήταν η Ιχθυόσκαλα Καβάλας που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κόμβους για την εμπορία φρέσκων αλιευμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, με μεγάλη ιστορία και εξειδίκευση στον χώρο. Λειτουργεί από νωρίς το πρωί και οι διαδικασίες της ξεκινούν πριν ακόμη ξημερώσει, όταν τα γρι-γρι πλευρίζουν την αποβάθρα και αρχίζει η μεταφορά της ψαριάς στην αίθουσα.

Με 25 χρόνια παρουσίας στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, η εταιρεία Μανιός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες ιχθυοπαραγωγών στη Βόρεια Ελλάδα, εξασφαλίζοντας καθημερινά φρέσκα αλιεύματα από το Βόρειο Αιγαίο.

Διαθέτοντας σύγχρονο στόλο 15 φορτηγών – ψυγείων και ένα προηγμένο συσκευαστήριο εντός της Ιχθυόσκαλας, η εταιρεία διασφαλίζει την άμεση και ασφαλή διανομή των προϊόντων της σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με έμφαση στη βιωσιμότητα, συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Καβάλας για την παρακολούθηση των ιχθυοπληθυσμών, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην υπεύθυνη αλιεία.

Μία οικογενειακή επιχείρηση

Η Μανιός παραμένει, ωστόσο, οικογενειακή επιχείρηση με πρωταγωνιστές δύο αδέρφια, τον Κυριάκο και τον Γιάννη, που μαζί με τους συνεργάτες τους μας ξενάγησαν στον χώρο της ιχθυόσκαλας. Εκεί μας περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο τα ολόφρεσκα ψάρια τους διανέμονται καθημερινά στις «ψαριέρες» της ΑΒ.

Η αποκλειστική συνεργασία των δύο εταιρειών μετρά πάνω από 10 χρόνια. Στη συνέχεια ακολουθήσαμε τον καπετάνιο, Γιάννη Μανιό, στην αποβάθρα όπου βρισκόταν αραγμένο το γρι-γρι του, εκεί μας διηγήθηκε την ιστορία των παππούδων της οικογένειας που ήταν κι αυτοί ψαράδες και ήρθαν από τη θάλασσα του Μαρμαρά στην Καβάλα, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών. Μας εκμυστηρεύτηκε ακόμα μερικά από τα μυστικά του επαγγέλματος, όπως ο σωστός τρόπος συντήρησης του ψαριού, ώστε να παραμείνει φρέσκο.

Η ξενάγησή μας έκλεισε με τον αδερφό του καπετάνιου, κ. Κυριάκο, να μας περιγράφει μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο επάγγελμα, όπως η κλιματική αλλαγή και οι αυστηρές προϋποθέσεις της ΕΕ που, όπως μας είπε, τους «ταλαιπωρούν μερικές φορές».

Πάντως, ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος. «Τα πράγματα είναι απλά, απλώς το ψάρι είναι δύσκολο. Η διακίνησή του είναι δύσκολη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κτήμα Βιβλία Χώρα

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν το Κτήμα Βιβλία Χώρα που βρίσκεται στις πλαγιές του επιβλητικού Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Από το 1998, υπάρχει ένας αμπελώνας βιολογικής καλλιέργειας ο οποίος σήμερα εκτείνεται σε 650 στρέμματα και περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο του, όπου παράγονται τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος. Τα κρασιά του Κτήματος φιλοξενούνται στα ράφια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος.

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική οινοποιία, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία. Σε έναν πρότυπο βιολογικό αμπελώνα και ένα σύγχρονο οινοποιείο, παράγονται οίνοι υψηλής ποιότητας, που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Παγγαίου, ενώ παράλληλα επεκτείνεται δυναμικά με νέες συνεργασίες σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας.

Η πλούσια αμπελοοινική παράδοση και οι ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής οδήγησαν τους οινολόγους, Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή, στην επιλογή της περιοχής του Παγγαίου για τη δημιουργία του Κτήματος.

Το 1998 φυτεύτηκαν τα πρώτα αμπέλια του Κτήματος, σε έκταση 70 στρεμμάτων. Τον Ιούνιο του 2001 ξεκίνησε η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου και τον ίδιο χρόνο έγινε η οινοποίηση των πρώτων κρασιών.

Στην καρδιά του αμπελώνα μας υποδέχθηκε ο κ. Βασίλης Τσακτσαρλής. Περιηγηθήκαμε στους χώρους του κτήματος και είδαμε από κοντά τις υπερσύγχρονους δεξαμενές όπου γίνεται η οινοποίηση.

Το μερίδιο των αγγέλων

Σε δύο μεγάλα κελάρια, επιλεγμένες ποικιλίες παλαιώνονται μέσα σε παραδοσιακά ξύλινα βαρέλια. Κατά τη διάρκεια της παλαίωσης, όμως, ένα μικρό μέρος του κρασιού χάνεται λόγω της εξάτμισης, την οποία οι οινοποιοί αποκαλούν «το μερίδιο των αγγέλων» και μπορούμε να το μυρίσουμε στον αέρα.

Στη συνέχεια ακούσαμε την ιστορία των διαφόρων ποικιλιών, όπως το «Αρετή» που βγαίνει σε λευκό και ερυθρό και φέρει το όνομα της κόρης ενός από τους ιδιοκτήτες, η οποία μάλιστα ζωγράφισε την ετικέτα του μπουκαλιού σε μικρή ηλικία, που απεικονίζει τον πατέρα της να γυρίζει από το αμπέλι.

Από τα κρασιά ξεχωρίζει επίσης ο «Βίβλινος Οίνος» που παράγεται από μία «άγνωστη» αυτόχθονη ερυθρή ποικιλία, που βρέθηκε στην περιοχή του Παγγαίου, την οποία το Κτήμα, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές, έχει καταφέρει να αναβιώσει.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με τη δοκιμή εξαιρετικών λευκών και ερυθρών ποικιλιών μέσα στο κτήμα.

Για την ΑΒ Βασιλόπουλος, κάθε συνεργασία με έλληνα παραγωγό είναι μια επένδυση στη διασφάλιση της ποιότητας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Μέσα από τις αποκλειστικές συνεργασίες της ΑΒ με τους τοπικούς παραγωγούς, αναδεικνύουμε τον πλούτο της ελληνικής γης και θάλασσας», δήλωσε ο κ. Νίκος Λαβίδας, Brand President της ΑΒ Βασιλόπουλος, σημειώνοντας ότι στόχος «είναι η περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου μας με νέα καταστήματα μέσα από το μοντέλο franchising».