Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, ICAO με θέμα «Green Airports», το οποίο φιλοξένησε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, στην Αθήνα στις 18 και 19 Απριλίου.

Σημαίνουσες προσωπικότητες συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου, όπως ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Διευθυντής του Περιοχικού Γραφείου του ICAO στην Ευρώπη και τον Βόρειο Ατλαντικό, κ. Nicolas Rallo, η Διευθύντρια του ICAO σε θέματα περιβάλλοντος κ. J. Hupe, για το Υπουργείο Εξωτερικών η Πρέσβης της Ελλάδος στον ICAO κ. Μ. Σαράντη, εκπρόσωποι πολιτικών αεροποριών διεθνώς (regulators), η Διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, εκπρόσωποι της ελληνικής και παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας, τα υψηλά στελέχη της ελληνικής αεροπορικής βιομηχανίας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, του Υπερταμείου, κατασκευαστικών εταιρειών, εταιρειών συμβούλων, νομικοί, ακαδημαϊκοί, Eurocontrol, ACI, IATA κα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ICAO κ. Juan Carlos Salazar, απηύθυνε επίσης μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό στο συνέδριο τονίζοντας τη σημαντικότητα των «πράσινων» δράσεων στην πολιτική αεροπορία. Ειδική αναφορά προς τον σκοπό αυτό έκανε στις πολιτικές του ICAO και τη σημασία της συνεργασίας των χωρών προς το σκοπό αυτό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ICAO κ. Juan Carlos Salazar

Παρομοίως, ειδική τοποθέτηση, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο συνέδριο Green Airports, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που υπογράμμισε τη σημασία των εθνικών περιβαλλοντικών δράσεων για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Το εν λόγω συνέδριο διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια από τον ICAO και στοχεύει στην ανάδειξη θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη αερολιμένων με χαμηλό ανθρακικό & περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με ιδιαίτερη έμφαση στα Βιώσιμα Αεροπορικά Καύσιμα (SAF, Sustainable Aviation Fuels) και την αξιοποίηση άλλων Καθαρών Πηγών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων καινοτομιών και λύσεων για την εξέλιξη των υποδομών στα αεροδρόμια και την ενεργειακή μετάβασή τους.

Η φιλοξενία του συνεδρίου από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς έθεσε τη χώρα μας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του παγκόσμιου αεροπορικού στερεώματος.

Οι σύνεδροι, με προέλευση από όλο τον κόσμο, ξεπέρασαν τους 250, και αντάλλαξαν επιστημονικές απόψεις γύρω ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και λειτουργιών για τα σύγχρονα πράσινα αεροδρόμια. Στην διημερίδα προωθήθηκε η αύξηση της ευαισθητοποίησης όλων των ενδιαφερομένων σε αναδυόμενα περιβαλλοντικά θέματα και συζητήθηκαν σύγχρονες λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης των αερολιμένων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του προς τους παρισταμένους, ο Διοικητής της ΑΠΑ, Δρ. Χρήστος Τσίτουρας, δίδοντας συνοπτικά το στίγμα του συνεδρίου: «Η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση της παγκόσμιας κοινότητάς μας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και η αεροπορική βιομηχανία και να χαράξει μια πορεία προς ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον».

Σε δείπνο που παρατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης τίμησαν μεταξύ άλλων την Α.Π.Α. με την παρουσία τους, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ΓΕΑ, κ. Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο CEO του ΑΙΑ κ. Ι. Παράσχης και ο Προέδρος του ΔΣ του ΑΙΑ Μ. Κεφαλογιάννης, ο CEO της Fraport Greece κ. Α. Ζινέλ, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου κ.α.