Το ράλι-ρεκόρ για τις τιμές του κακάο και του καφέ έχει περιθώρια για περαιτέρω αύξηση, εκτιμά η Citi, επικαλούμενη τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις προσδοκίες για τη ζήτηση.

Στη Νέα Υόρκη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ICE) για το κακάο βρίσκονται πλέον στα 9.370 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Το συμβόλαιο, το οποίο πρόσφατα ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 10.000 δολαρίων, έχει αυξηθεί περισσότερο από 120% μέχρι στιγμής φέτος. Αποτέλεσμα είναι να οδηγηθούν στα ύψη και οι τιμές της σοκολάτας.

Η Citi αναμένει ότι η τιμή του κακάο θα σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 9.000 και 10.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο κατά τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Από εκεί και πέρα, οι αναλυτές της τράπεζας της Wall Street ανέφεραν σε έκθεσή τους, σύμφωνα με το CNBC, ότι βλέπουν «αμφίδρομους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική αγορά» κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους – και ότι η περίοδος Μαΐου-Ιουνίου «θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στον ανοδικό κύκλο του κακάο».

Κακάο

Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι οι διαδικασίες άλεσης του κακάο, οι οποίες προκύπτουν από την επεξεργασία των κόκκων και αποτελούν μέτρο της ζήτησης, θα είναι ένας βασικός παράγοντας που πιθανόν να καθορίσει αν οι τιμές θα έχουν περαιτέρω άνοδο.

Συνολικά, η Citi αναφέρει ότι η πρόβλεψή της για τις τιμές είναι «ελαφρώς πτωτική» μέχρι το τέλος του έτους.

Τι γίνεται με τον καφέ;

Καφές

Στις προοπτικές της για τον καφέ, η Citi δήλωσε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ Arabica με παράδοση τον Μάιο σκαρφάλωσαν πάνω από το όριο των 2 δολαρίων ανά λίβρα την Τετάρτη, σημειώνοντας νέο υψηλό για το έτος.

«Η τρέχουσα κίνηση μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε ένα κύμα καύσωνα στο Βιετνάμ που επηρεάζει την παραγωγή καφέ ρομπούστα και ως εκ τούτου, επηρεάζει και τους premium κόκκους Arabica», δήλωσε ο Aakash Doshi, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Citi.

Όπως αναφέρει, η πρόσφατη κίνηση των τιμών έχει υπερβεί τον βραχυπρόθεσμο στόχο της στα 1,85 δολάρια και πλέον βλέπουν πιθανό ένα βραχυπρόθεσμο ράλι μέχρι τα 2,1 με 2,2 δολάρια, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των περαιτέρω χρηματοοικονομικών εισροών, μεταξύ άλλων σημάτων της αγοράς.

Η τράπεζα αναμένει ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια καφέ Arabica θα διαπραγματεύονται σε ένα εύρος μεταξύ 1,88 και 2,15 δολαρίων μέχρι το ημερολογιακό έτος 2024, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τις προβλέψεις της εάν οι προοπτικές αυστηροποιηθούν.