Η ύφεση είναι πιθανό να χτυπήσει την πόρτα των ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με ένα νέο οικονομικό μοντέλο που ανέδειξε ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ. Χρησιμοποιώντας αυτό που ο Ρόζενμπεργκ αποκαλεί «πλήρες μοντέλο», αναμένει ότι υπάρχει 85% πιθανότητα να σημειωθεί ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτή, είναι η υψηλότερη ένδειξη του μοντέλου από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση του 2008.

Ο Ρόζενμπεργκ, όπως μεταδίδει το «Business Insider», δήλωσε ότι αυτό το οικονομικό μοντέλο υπερέχει έναντι άλλων, λόγω του ιστορικού του που παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για ύφεση χωρίς να εκπέμπει ψευδή σήματα από το 1999.

Ειδικότερα, ο Ρόζενμπεργκ παρατήρησε ότι στις αρχές του 2023 αυτό το μοντέλο υποδείκνυε μόνο 12% πιθανότητα ύφεσης – ενώ ο δείκτης καμπύλης αποδόσεων έλεγε ότι οι πιθανότητες ύφεσης ήταν 50% εκείνο το διάστημα.

Το μοντέλο προέβλεψε την «ήπια προσγείωση» που είδαμε το 2023 – αλλά τώρα δείχνει ότι για το 2024, οι πιθανότητες ύφεσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες», δήλωσε ο οικονομολόγος. Αυτό, θέτει υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις ότι η οικονομία πρόκειται να επιτύχει ένα σενάριο «ήπιας» ή και «χωρίς προσγείωση» φέτος.

«Η πεποίθησή μας ότι η ύφεση έχει καθυστερήσει, αλλά δεν έχει εκτροχιαστεί, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο» δήλωσε ο Ρόζενμπεργκ.