Η οικονομία των ΗΠΑ θεωρείται από τις πιο δυνατές στον κόσμο, όμως φαίνεται να είναι μόνο στα χαρτιά, γιατί τα οικονομικά προβλήματα που αρχίζουν από την εποχή του κορονοϊού, απειλούν με νέα ύφεση να τινάξουν στον αέρα το αμερικανικό όνειρο και την τσέπη των καταναλωτών.

Παρά τη θετική εικόνα στην αγορά εργασίας, μέσα σε 18 μήνες τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ο πληθωρισμός είναι ανεξέλεγκτος, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σπάνε ρεκόρ και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται σημαντικά, με τα αποθέματα των Αμερικανών να εξαφανίζονται.

Ο αρθρογράφος του Business Insider, Cork Gaines, επικαλείται μετρήσεις κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως των Federal Reserve και Morgan Stanley, που δείχνουν ανησυχητικές ενδείξεις, που μπορεί σε βάθος χρόνου να οδηγήσουν σε ένα ύφεση.

Το αμερικανικό όνειρο εξανεμίζεται

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι βασικές οικονομικές δραστηριότητες εντός των ΗΠΑ αρχίζουν να υποχωρούν και από στήριγμα της οικονομίας μετατρέπονται σε βαρίδια.

Αρχικά, από 1η Οκτωβρίου ξεκινούν πάλι οι πληρωμές των φοιτητικών δανείων -είχαν παγώσει με απόφαση Μπάιντεν- και θα επιβαρύνουν με 8 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα τους πολίτες. Σε σχετική έρευνα της Morgan Stanley, το 37% απαντάει ότι από τον επόμενο μήνα θα μειώσει τις δαπάνες του σε άλλους τομείς και το 34% ότι δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει καμία άλλη πληρωμή.

Επίσης, το συνδικάτο εργατών αυτοκινήτων United Auto Workers συνεχίζει την απεργία του ζητώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, αφού έχουν φτάσει στο σημείο να ξοδεύουν, ώστε να μπορούν να εργαστούν.

Οι επιχειρήσεις δεν φαίνονται πρόθυμες να συμβιβαστούν, παρότι ο κλάδος είναι ζωτικός για την αμερικανική οικονομία και φέρεται να θέλουν να πραγματοποιήσουν μαζικές απολύσεις, ώστε να κάμψουν τις αντιστάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εταιρείες θα λάβουν στήριξη για να μην καταρρεύσουν, όμως χιλιάδες θα μείνουν άνεργοι και οι τιμές των αυτοκινήτων θα εκτοξευτούν στα ύψη.

Αυτό, μπορεί να παρασύρει και τις επιχειρήσεις καυσίμων -ειδικά σε ότι αφορά τη μεταφορά-, τη στιγμή που ήδη οι τιμές είναι πολύ υψηλές και αρκετοί δυσκολεύονται να προμηθευτούν, ειδικά σε μέρη που το κρύο υπάρχει για μεγάλο μέρος του χρόνου.

Επιπλέον, τα ασφάλιστρα της υγειονομικής περίθαλψης -η υγεία είναι ιδιωτική και όχι δημόσια στις ΗΠΑ- είναι πανάκριβα για αρκετούς, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα προβλήματα υγείας στο εργατικό δυναμικό και να μην είναι σε θέση να εργαστεί.

Τέλος, η ασφάλιση σπιτιού και τα ενοίκια ανεβαίνουν, οι αποταμιεύσεις πολλών Αμερικανών έχουν εξανεμιστεί, ενώ οι πολίτες των ΗΠΑ είναι πρώτοι σε χρέη πιστωτικών καρτών, με τις οποίες πληρώνουν βασικά τους έξοδα.

Ντόμινο εξελίξεων

Τα «μαύρα σύννεφα» στην αμερικανική οικονομία μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τους καταναλωτές, όμως απειλούν και τις επιχειρήσεις, ειδικά όσες στηρίζονται στην εσωτερική κατανάλωση.

Ο Cork Gaines τονίζει στο άρθρο του Business Insider, πως αυξάνονται οι καθυστερήσεις πληρωμών σε δάνεια και πιστωτικές, ενώ πληθαίνουν οι αιτήσεις πτώχευσης του Κεφαλαίου 11. Έτσι, οι πιέσεις δεν αγγίζουν μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τα μαγαζιά σιγά-σιγά, που βλέπουν το τζίρο να μειώνεται σταδιακά.

Ωστόσο, η οποιαδήποτε εξέλιξη θα καθυστερήσει να φανεί στη μεγάλη εικόνα, γιατί σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ χρειάζονται συνήθως έξι μήνες για να πλήξει την οικονομία μια ύφεση. Η JPMorgan εξέδωσε σημείωμα και προειδοποιεί για πιθανό ντόμινο εξελίξεων τους επόμενους μήνες, ενώ οικονομικοί κολοσσοί αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα, ώστε να ανταπεξέλθουν.