Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η φιλοσοφία του περιλαμβάνει τη διόρθωση αλληλοσυγκρουόμενων διατάξεων από διαφορετικούς νόμους. Στόχος είναι να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αλλάξει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας, μέσα στο 2024, με την αύξηση του μεγέθους των μικρών επιχειρήσεων ή την απορρόφησή τους από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα.

Οι νέες παρεμβάσεις ουσιαστικά θα συμπληρώσουν το νόμο 4935/2022, ο οποίος προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων.

Τι προβλέπεται σήμερα

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται και οι επαγγελματίες και οι αγρότες που συνενώνονται:

  • Απαλλάσσονται για 9 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, στις περιπτώσεις μετασχηματισμού επιχειρήσεων, συνεργασίας προσώπων, μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων
  • Το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 500 χιλ. ευρώ στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων
  • Στην περίπτωση της συνεργασίας προσώπων, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 125 χιλ. ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα
  • Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των ζημιών των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων στον ισολογισμό της νέας επιχείρησης και η δυνατότητα φορολογικού συμψηφισμού αυτών με τα κέρδη της νέας επιχείρησης, είτε της τρέχουσας είτε επόμενων χρήσεων, για κύκλο εργασιών ίσο ή μεγαλύτερο του ποσού των 450 χιλ. ευρώ
  • Αναγνωρίζεται έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται για την απόκτηση τίτλων στην περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης
  • Απαλλάσσονται κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος οι συνεργασίες φυσικών προσώπων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Μία ακόμη αλλαγή θα είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς το οποίο εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών μελών.

Οι κανόνες για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις αποτελούν σημαντικό ορόσημο στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τις εταιρίες και για την άσκηση της ελευθερίας εγκατάστασής τους.

Η εικόνα των μικρομεσαίων

Σήμερα στη χώρα λειτουργούν περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 95% έχει έως 10 εργαζομένους. Μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Ουσιαστικά, στόχος της κυβέρνησης μέσω των κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως δικηγόρους, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μεγαλώσουν μέσω συγχωνεύσεων προκειμένου να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το 2024 θα είναι έτος κατά το οποίο πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης καθώς με το νέο σύστημα των τεκμηρίων αυξάνεται το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία. Ουσιαστικά, τα τεκμήρια έρχονται να αλλάξουν τον χάρτη στο εγχώριο επιχειρείν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα γραφεία υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας της ΑΑΔΕ μέσω των οποίων θα δίνονται πληροφορίες και συμβουλές πάνω σε φορολογικά θέματα.

Στις αρμοδιότητες των νέων Γραφείων θα είναι η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων στους ενδιαφερόμενους για τις μορφές εταιρειών που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε μία, τις φορολογικές υποχρεώσεις, τους φορολογικούς συντελεστές και τα κίνητρα που προβλέπονται για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.