Το 2024, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αναμένεται να είναι ένα έτος καμπής. Οι εκλογικές μάχες, ιδιαίτερα αυτή στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αποδειχθούν ορόσημο για τις εξελίξεις στα πολλαπλά ανοιχτά θερμά μέτωπα παγκοσμίως και ιδιαίτερα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Και ενώ οι τράπεζες της Wall Street επιδίδονται σε μια σειρά εκτιμήσεων για το νέο έτος, κάποιες φαίνεται να το διασκεδάζουν λίγο περισσότερο.

«Είναι σαφές ότι ο κόσμος οδηγείται σε ένα επικίνδυνα αβέβαιο μέλλον», αναφέρει η Saxobank που για άλλη μια χρονιά παρουσιάζει τις «εξωφρενικές» προβλέψεις της για το νέο έτος, μια παράδοση που κρατάει εδώ και 20 χρόνια.

Τα σενάρια που εξετάζει η δανέζικη τράπεζα φαίνεται να είναι απίθανα ή – καλύτερα – ελάχιστα πιθανά, ωστόσο όπως υπογραμμίζει στο CNBC ο Chief Investment Officer της Saxo Bank, Στιν Γιάκομπσεν, δύο δεκαετίες τώρα «έχουμε διαπιστώσει πως στα διοικητικά συμβούλια αρέσει να προετοιμάζονται ακόμη και για τα πιο ζοφερά σενάρια στο μέλλον».

«Αρέσει στις κεντρικές τράπεζες γιατί κάνουν περιορισμό ρίσκου και οι πελάτες μας τις λατρεύουν γιατί είναι καλό θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης σε μία παρέα», τονίζει.

Εξάλλου στο παρελθόν αρκετές από τις εξωφρενικές προβλέψεις της Saxo Bank έχουν γίνει πραγματικότητα, όπως όταν ο δείκτης S&P 500 έχασε το ένα τέταρτο της αξίας του το 2008 ή όταν οι εκλογές του 2015 έστρωσαν το χαλί για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και όταν η τιμή του bitcoin τριπλασιάστηκε το 2017.

Η Saxo Bank περιγράφει τις προβλέψεις της ως «απίθανα αλλά υποτιμημένα γεγονότα» που θα μπορούσαν να κλονίσουν την παγκόσμια οικονομία και να αυξήσουν την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Οι εξωφρενικές προβλέψεις μας για το 2024 εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος περιηγείται στο απόλυτο τέλος της παλαιάς κανονικότητας και πώς οι νέες τεχνολογίες λύνουν παλιά προβλήματα, ενώ δημιουργούν νέα, ίσως πιο επικίνδυνα διλήμματα», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.

Μεταξύ άλλων η Saxobank αναφέρεται στο ενδεχόμενο της νίκης του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζ. στις προεδρικές εκλογών των ΗΠΑ, στην επιβολή ενός φόρου πολυτελείας από την ΕΕ, στην κρίση υγείας λόγω των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και στο τέλος του καπιταλισμού στις ΗΠΑ.

Τα θαυματουργά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας προκαλούν μια μεγάλη κρίση υγείας

Καθώς ο κόσμος καταναλώνει όλο και περισσότερο τα θαυματουργά φάρμακα για την παχυσαρκία, όπως το Ozempic, οι άνθρωποι αρχίζουν σταδιακά να αδιαφορούν για τη διατροφή τους και την άσκηση, πιστεύοντας πως το φάρμακο θα μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος τους. Οι κυβερνήσεις πείθονται από την εξοικονόμηση κόστους και ενισχύουν την εν λόγω αγορά, ενώ οι μετοχές των McDonald’s και της Coca-Cola εκτινάσσονται στα ύψη καθώς τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ενθαρρύνουν ανθυγιεινές συνήθειες, πυροδοτώντας μια παγκόσμια κρίση υγείας.

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζ. κερδίζει τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ

Καθώς η δυσαρέσκεια για τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ ανεβαίνει, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ βλέπει την υποστήριξή του να αυξάνεται απαρέγκλιτα στις δημοσκοπήσεις. Στις 5 Νοεμβρίου, ο Κένεντι κερδίζει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Το μήνυμα και η υπόσχεση του Κένεντι για τερματισμό των καταχρήσεων του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ και της υπερβολικής ισχύς των επιχειρήσεων επηρεάζει τις εταιρείες άμυνας, φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ τα μονοπώλια του διαδικτύου και της τεχνολογίας κλονίζονται από έναν ευρύτερο πόλεμο κατά των μονοπωλίων.  

Με το πετρέλαιο στα 150 δολάρια, οι Σαουδάραβες αγοράζουν το Champions League

Η Σαουδική Αραβία, ενθαρρυμένη από την μεγάλη άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου, επελαύνει στη διεθνή σκηνή. Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν καταφέρνει να δημιουργήσει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων αγοράζοντας το franchise του UEFA Champion League.

Η κλήρωση του CHL

Το τέλος του καπιταλισμού στις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάζεται να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει περαιτέρω τα επιτόκια εν μέσω ενός δεύτερους κύματος πληθωρισμού. Για να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή, το Κογκρέσο αναγκάζεται να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, οδηγώντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Θέλοντας να χρηματοδοτήσει το τεράστιο έλλειμμά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ στρέφεται στην έκδοση κρατικών ομολόγων.

Προσπαθώντας δε να τα κάνει πιο ελκυστικά, το Κογκρέσο, υπό την έντονη πίεση του Λευκού Οίκου, κάνει αφορολόγητα τα κέρδη κεφαλαίου και τα έσοδα από τόκους στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς να τα αγοράσουν. Με το δημόσιο χρέος στα χέρια των εγχώριων επενδυτών, το κόστος της χρηματοδότησης γίνεται λιγότερο ασταθές. «Αυτή η δραματική κίνηση σηματοδοτεί το τέλος του καπιταλισμού στις ΗΠΑ, καθώς το χρήμα εναλλάσσεται από τις ιδιωτικές εταιρείες στο δημόσιο και η κατοχή περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου κινδύνου γίνεται πολύ ακριβή», σημειώνει η Saxo Bank.

Αμερική και δολάριο

► Μια deepfake τεχνητή νοημοσύνη πυροδοτεί κρίση εθνικής ασφάλειας

Μια εγκληματική ομάδα αναπτύσσει το πιο παραπλανητικό deepfake τεχνητής νοημοσύνης που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη γίνεται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Με τη δημόσια δυσπιστία να εκτοξεύεται στα ύψη, οι κυβερνήσεις επιβάλουν σκληρούς νέους νόμους. Η ελευθερία στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δέχονται καίριο πλήγμα. Μόνο ορισμένες οντότητες (κάποιες εταιρείες τεχνολογίας και ΜΜΕ) λαμβάνουν ειδική έγκριση από τις αρχές για τη διάδοση ειδήσεων.

Το όραμα του Μπιλ Γκέιτς για τους «πράκτορες» τεχνητής νοημοσύνης που θα αλλάξουν τη ζωή μας

Οι ελλειμματικές χώρες σχηματίζουν τη «λέσχη της Ρώμης»

Έξι υπερχρεωμένες χώρες, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γαλλία, δημιουργούν τη «λέσχη της Ρώμης» για να συντονίσουν τη μείωση του χρέους τους και να διορθώσουν την απόκλιση στο παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα ενώνονται για να διαπραγματευτούν νέους όρους παγκόσμιου εμπορίου. Για τις πλεονασματικές χώρες, η επαναφορά του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου είναι μια επώδυνη προσαρμογή.

Το γεγονός ότι το χρέος των ΗΠΑ έγινε ανεξέλεγκτο το 2022 είναι ο βασικός καταλύτης των εξελίξεων. Όταν η «Λέσχη του Παρισιού» δημιουργήθηκε το 1956, οι ΗΠΑ είχαν συνολικό χρέος 273 δισεκατομμυρίων, αλλά σήμερα το χρέος βρίσκεται στα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια, μια τεράστια αύξηση 14.000%. 

Η Ιαπωνία πιάνει το «τυχερό 7%» στην ανάπτυξη

Ενισχύοντας τον οικονομικό μετασχηματισμό της Ιαπωνίας το 2024, η κυβέρνηση φέρνει μια σειρά από λαϊκές πολιτικές που ενισχύουν την εγχώρια ζήτηση. Ο ρυθμός ανάπτυξης φτάνει στο 7% και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας ανακοινώνουν επενδύσεις στην Ιαπωνία το 2024 εν μέσω κρατικής υποστήριξης. Η εξοικονόμηση κόστους τεχνολογίας επιτρέπει στην ιαπωνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το χρέος της και να συνεχίσει τη δημοσιονομική χαλάρωση για να παράσχει μια διαρκή ώθηση στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τους μισθούς. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας εγκαταλείπει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης απόδοσης και αυτό προκαλεί μια καταστροφή στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, καθώς οι Ιάπωνες επενδυτές μεταφέρουν χρήματα στην πατρίδα τους. Το γεν ενισχύεται έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Η Κομισιόν μετατρέπεται σε «Ρομπέν των Δασών» και επιβάλει φόρο πολυτελείας

Καθώς η κοινωνική αναταραχή σιγοβράζει στην ΕΕ και οι πολίτες αντιδρούν για τους λίγους φόρους που πληρώνουν πραγματικά οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης, η Κομισιόν, αναζητώντας πόρους για μια σειρά μακροπρόθεσμων πολιτικών στόχων, αποφασίζει να εφαρμόσει ένα φόρο περιουσίας 2% στους πολύ πλούσιους. Ο φόρος της ΕΕ, που θυμίζει «Ρομπέν των Δασών», προκαλεί κραδασμούς στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πολυτελείας, με τον γίγαντα πολυτελείας LVMH να βυθίζεται κατά 40%.