Επιστολή σε όλες τις εταιρείες που παρέχουν ρεύμα αναμένεται να στείλει εντός των επομένων ημερών η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την οποία θα τις καλεί να εφαρμόσουν με ορθό τρόπο τα νέα (χρωματιστά) τιμολόγια που έρχονται εντός των επομένων εβδομάδων αλλά και να ενημερώσουν επαρκώς τους καταναλωτές αφενός για την κατάργηση των επιδοτήσεων και αφετέρου για τις επιλογές που θα έχουν οι πελάτες με την εμπορική πολιτική που θα υπάρξει από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο οδικός χάρτης που χαράσσεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ως στόχο την προστασία των καταναλωτών από τυχόν παραπλανητικές τακτικές των εταιρειών. Καλείται να ξεμπλέξει το κουβάρι που έχει αρχίσει να μπλέκεται όσον αφορά τα χρωματιστά τιμολόγια και το μπέρδεμα που υπάρχει με όλον αυτόν τον περίπλοκο μηχανισμό υπολογισμού των τιμών του ρεύματος.

Παρουσία και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, η Ρυθμιστική Αρχή και οι εταιρείες προσπάθησαν σε συνάντηση που είχαν χθες, να βρουν μια κοινή γραμμής πλεύσης ώστε η μετάπτωση στο νέο καθεστώς να γίνει όσο γίνεται πιο ομαλά. Βάσει της κατηγοριοποίησης που έχει κάνει η Αρχή, τα τιμολόγια διακρίνονται:

  • σε μπλε που είναι εκείνα που προσφέρουν σταθερή χρέωση,
  • σε κίτρινα που είναι τα κυμαινόμενα,
  • σε πορτοκαλί για όσους χρησιμοποιούν «έξυπνους» μετρητές
  • και σε πράσινο όπου κάθε πρώτη του μήνα ο καταναλωτής θα γνωρίζει τι θα πληρώσει, βάσει πρόβλεψης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Εάν δεν επιλέξει χρώμα ο πελάτης, τότε αυτόματα θα εντάσσεται στο πράσινο.

Ενδεικτικό πάντως της σύγχυσης που υπάρχει στην αγορά, είναι και το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης προέτρεψε τους καταναλωτές να μην βιαστούν να επιλέξουν τιμολόγιο, και να περιμένουν έως την 1η Ιανουαρίου που θα δοθούν από τους προμηθευτές οι τελικές τιμές των τιμολογίων.