Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εύρεση προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το 76% των επιχειρήσεων με έως 10 άτομα προσωπικό και το 90% των επιχειρήσεων με 10 έως 49 εργαζόμενους, δήλωσαν ότι είναι πολύ και λίγο δύσκολο αντιστοίχως να βρει προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι, επίσης, το ότι η δυσκολία εύρεσης προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες (59%) εμφανίζεται ως μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση (43%).

Μία στις δέκα εταιρείες στην Ελλάδα ανέφερε ότι προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα μέσω της πρόσληψης εργαζομένων από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα αντίστοιχο ποσοστό επιχειρήσεων (10%) προσπάθησε να βρει το κατάλληλο προσωπικό από χώρες εκτός ΕΕ.

Τι προτείνουν οι επιχειρήσεις

Στην ερώτηση «ποιο είδος υποστήριξης θα ήταν το πιο χρήσιμο για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες», οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα απάντησαν κατά σειρά τα φορολογικά κίνητρα (54%), οι άμεσες επιδοτήσεις (52%) και η κατάρτιση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων (37%).

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελλείψεις δεξιοτήτων» διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Πάνω από 19.350 εταιρείες (μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες) ερωτήθηκαν μέσω τηλεφώνου.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.