Ένα βίντεο που καταγράφηκε στον Καναδά δείχνει ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, όπου το νερό περιστρέφεται κατά μήκος λίμνης, ενώ η τεράστια πυρκαγιά κατακαίει στο βάθος. Σύμφωνα με το FOX Forecast Center, ένα κρύο μέτωπο σάρωσε την περιοχή Lillooet του Καναδά την περασμένη εβδομάδα, μετά από αρκετές ημέρες έντονης ζέστης και ξηρασίας.

Το «υδάτινο στόμιο» όπως το περιγράφουν οι επιστήμονες μαγνητοσκοπήθηκε τις πρωινές ώρες της 18ης Αυγούστου στην περιοχή Gun Lake από πυροσβέστες που επιχειρούσαν στη λίμνη Downton.

Με την έντονη ζέστη από την πυρκαγιά ως πρόσθετο στοιχείο στην ανύψωση του ψυχρού μετώπου, ο άνεμος στην ατμόσφαιρα άρχισε να γυρίζει και οδήγησε στην ανάπτυξη αυτής της υδάτινης εκροής. Η Υπηρεσία Wildfire της Βρετανικής Κολούμπια περιέγραψε το φαινόμενο στο X, ( το γνωστό ως Twitter), ως δίνη φωτιάς. Η δίνη της φωτιάς είναι μια δίνη καπνού και φλόγας που σχηματίζεται όταν η έντονη ζέστη και οι ισχυροί άνεμοι συνδυάζονται, δημιουργώντας μια περιστρεφόμενη στήλη φωτιάς που μοιάζει με ανεμοστρόβιλο. Ωστόσο, με βάση πρόσθετη ανάλυση εκτιμάται πως είναι ανεμοστρόβιλος – υδροστρόβιλος.

Στο βίντεο φαίνεται ότι «καπνός και νερό στροβιλίζονται γύρω από τη βάση της δίνης, αλλά φαίνεται να υπάρχει περισσότερο νερό παρά καπνός», δήλωσε ο ανώτερος μετεωρολόγος του FOX Weather Jordan Overton. «Είναι πιθανό να ξεκίνησε ως ανεμοστρόβιλος πάνω από την ακτή και στη συνέχεια να κινήθηκε πάνω από το νερό. Αυτό προκλήθηκε πιθανότατα λόγω των ακραίων θερμοκρασιακών διαφορών που προκάλεσε η πυρκαγιά». Ο Όβερτον πρόσθεσε ότι στο βίντεο υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία που έδειχναν πραγματικές φλόγες να ανυψώνονται στη δίνη, γεγονός που αυξάνει την πεποίθηση ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για ανεμοστρόβιλο ή υδροστρόβιλο και όχι για δίνη πυρκαγιάς. «Είναι πολύ πιθανό ότι επρόκειτο για έναν πραγματικό στρόβιλο φωτιάς στα αρχικά του στάδια», δήλωσε ο Όβερτον. «Αλλά η περαιτέρω εξέταση του ίδιου του βίντεο σε εκείνο το στιγμιότυπο του χρόνου θα έδειχνε ότι αυτό που βλέπουμε στο βίντεο είναι ένας ανεμοστρόβιλος – υδροστρόβιλος με ένα μείγμα καπνού και αερίων».