Ο Γιώργος Ψυχάρης είναι ο άνθρωπος που ήρθε αντιμέτωπος με το αποτρόπαιο θέαμα των δύο νεκρών αλόγων που βρέθηκαν στην Πάρνηθα. Τα άλογα ήταν σε ένα απόκρημνο σημείο, το οποίο υποδηλώνει πως δεν είχαν πάει εκεί για αναζήτηση τροφής, αλλά κάποιος ή κάποιοι άφησαν εκεί τα άλογα, προκειμένου να οδηγηθούν στον θάνατο.

Ο κ. Ψυχάρης έκανε την καταγγελία, ενώ ύστερα, Φιλοζωικά Σωματεία κοινοποίησαν την καταγγελία στα αρμόδια τμήματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κάτοικοι και περαστικοί της γύρω περιοχής καταγγέλλουν πως είναι συχνό φαινόμενο το να συναντούν νεκρά άλογα. Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο ίδιος στη χθεσινή του δημοσίευση, στο σημείο έχουν εντοπιστεί και σκελετοί ζώων, κάτι που δείχνει πως είναι κάτι το οποίο γίνεται συχνά.

Ο Γιώργος Ψυχάρης ανέφερε χαρακτηριστικά πως:

«Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα λιγότερο από χρόνο, έχουν καταγραφεί ακόμα δύο περιστατικά παρόμοια με νεκρά άλογα στο συγκεκριμένο σημείο, στο ίδιο ακριβώς σημείο. Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν τα ζώα φτάνουν ζωντανά ή τα θανατώνουν στο σημείο, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα και, ειδικότερα, τα ιπποειδή στην Ελλάδα. Και όχι μόνο εδώ στη Δυτική Αττική και γενικότερα στη χώρα.

Από το 2008 υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία που υποχρεώνει τις χώρες – μέλη να καταγράψουν και να ιχνηλατήσουν τα ιπποειδή. Μόλις πρόσφατα το 2022, τον Οκτώβριο, βγήκε μια υπουργική απόφαση, δηλαδή ύστερα από 14 χρόνια, όπου ο νόμος πλέον λέει ότι τα ζώα θα καταγράφονται και θα ιχνηλατούνται ώστε να εξασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες ευζωίας τους.

Δείχνει, βέβαια, αυτό το πράγμα πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα γενικότερα στην Ελλάδα, όχι μόνο τα ιπποειδή, γενικότερα, ανά την επικράτεια και δείχνει μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, η οποία οδηγεί σε αυτές τις εικόνες βαρβαρότητας, οι οποίες συναντάμε κάθε φορά που ανεβαίνουμε στο βουνό».

Να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τα νεκρά άλογα στην ΠάρνηθαΜια φοβερή καταγγελία για απόκρημνο χώρο στη δυτική Πάρνηθα…

Posted by Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία on Monday, May 15, 2023