Επιστήμονες αναβίωσαν έναν ιό που είναι γνωστός και ως «ιός ζόμπι», καθώς ήταν θαμμένος 48.500 χρόνια σε παγετώνα της Αρκτικής. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να μελετήσουν το πόσο μολυσματικός είναι, ώστε να καταλάβουν καλύτερα τους ιούς που έχουν αδρανοποιηθεί και είναι παγιδευμένοι στους παγετώνες.

Σύμφωνα με το cnn.com, ο Ζαν-Μισέλ Κλαβερί, ομότιμος καθηγητής ιατρικής και γονιδιωματικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille στη Μασσαλία της Γαλλίας, αναβίωσε τον ιό.

Έτσι, στην πιο πρόσφατη έρευνά του, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Viruses», ο Κλαβερί και η ομάδα του απομόνωσαν διάφορα στελέχη αρχαίου ιού από πολλαπλά δείγματα μόνιμου παγετού και έδειξαν ότι το καθένα από αυτά μπορούσε να μολύνει καλλιεργημένα κύτταρα αμοιβάδας.

Αυτά τα τελευταία στελέχη αντιπροσωπεύουν πέντε νέες οικογένειες ιών, επιπλέον των δύο που είχε αναβιώσει προηγουμένως. Το παλαιότερο ήταν σχεδόν 48.500 ετών, με βάση τη ραδιοχρονολόγηση του εδάφους, και προήλθε από δείγμα γης που ελήφθη από μια υπόγεια λίμνη 16 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Τα νεότερα δείγματα, που βρέθηκαν στο περιεχόμενο του στομάχου και στο τρίχωμα των λειψάνων ενός μαλλιαρού μαμούθ, ήταν ηλικίας 27.000 ετών.

«Το γεγονός ότι οι ιοί που μολύνουν τις αμοιβάδες εξακολουθούν να είναι μολυσματικοί μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ενδεικτικό ενός δυνητικά μεγαλύτερου προβλήματος», δήλωσε ο Κλαβερί στο CNN. Φοβάται ότι οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την προοπτική να επανέλθουν στη ζωή αρχαίοι ιοί ως σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο μεταδοτικός μπορεί να γίνει ένας παγωμένος ιός στην Αρκτική, όμως ο Κλαβερί δήλωσε πως «ο κίνδυνος είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κατά την οποία η απόψυξη του μόνιμου παγετού θα συνεχίσει να επιταχύνεται και περισσότεροι άνθρωποι θα κατοικούν στην Αρκτική στον απόηχο των βιομηχανικών εγχειρημάτων».