Μετά από μόλις μία εβδομάδα συνεχόμενων διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) οι διαφωνίες μεταξύ των πλούσιων κρατών, των κύριων υπεύθυνων για την κλιματική αλλαγή, και των φτωχών, που ζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της, παραμένουν τεράστιες, παρά το γεγονός ότι όλοι παραδέχονται ότι είναι άμεση η ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Στη διάρκεια της προηγούμενης διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη πριν από έναν χρόνο, περίπου 200 χώρες δεσμεύθηκαν να «διατηρήσουν ζωντανό» τον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα: να περιορίσουν ως το 2100 την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή υιοθετώντας μεγαλύτερες δεσμεύσεις στη φετινή COP.

Όμως λιγότερες από 30 χώρες το έχουν πράξει, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να οδεύει προς μια αύξηση της θερμοκρασίας του κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου. Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της COP27 δεν έγιναν πολλές ανακοινώσεις, με εξαίρεση αυτή του Μεξικού.

«Όλοι φαίνεται τώρα να περιμένουν τους άλλους», σχολίασε ο Πιέρ Κανέ της WWF.

Όπως επισημαίνουν πολλοί παρατηρητές, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, τις οποίες έχουν δηλώσει και στο παρελθόν, σχετικά με την αναφορά στην τελική ανακοίνωση της Διάσκεψης του στόχου του 1,5 βαθμού, επιμένοντας στον βασικό στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης να περιοριστεί «ξεκάθαρα κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Κλιματική αλλαγή

«Μπλόκο» στις αποφάσεις μπορεί να βάλει μία και μόνο χώρα

«Οι περισσότερες χώρες εδώ δεν έχουν την πρόθεση να πάνε προς τα πίσω», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι, ενώ η αιγυπτιακή προεδρία της COP27 ζήτησε «να πάμε ακόμη και ακόμη και ακόμη πιο μακριά».

Καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα, μία και μόνο χώρα μπορεί να εμποδίσει την υιοθέτηση οποιασδήποτε απόφασης.

Πέρυσι το αίτημα της τελευταίας στιγμής της Κίνας και της Ινδίας παρέτεινε τη διάσκεψη. Υπό την πίεση των δύο χωρών οι αντιπρόσωποι επέλεξαν να υιοθετήσουν μια πιο μετριοπαθή αναφορά για τα ορυκτά καύσιμα, κάνοντας λόγο για «εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο τη μείωση» του διοξειδίου του άνθρακα.

Η αναφορά στα ορυκτά καύσιμα αποτελεί και φέτος ένα ευαίσθητο θέμα, την ώρα που κάποιες χώρες επιθυμούν να γίνει πιο σαφής η περσινή αναφορά, ώστε να περιλαμβάνει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ή μια ημερομηνία αποδέσμευσης από την ενέργεια αυτή, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Παράλληλα από το Πακιστάν, που πνίγηκε από ιστορικές πλημμύρες πριν λίγους μήνες, ως τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, που απειλούνται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας, οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν από τις πλούσιες χώρες, που δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, να προσφέρουν 100 δισεκ. δολάρια ετησίως σε βοήθεια για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης ζητούν ένα συγκεκριμένο μηχανισμό για να αντεπεξέλθουν στις «απώλειες και τις ζημιές» που έχουν ήδη υποστεί. Ωστόσο αντιμετωπίζουν την επιφύλαξη των πλούσιων χωρών.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η επιφυλακτικότητα να δούμε πόσο επείγουσα είναι η κλιματική αλλαγή», εκτίμησε η υπουργός Περιβάλλοντος των Μαλδίβων Αμινάθ Σόνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν θέλω να φύγω από αυτή την COP με άδεια χέρια», τόνισε.

Από αύριο, Τρίτη (15/11) οι υπουργοί των χωρών θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια τελική ανακοίνωση, η οποία αναμένεται την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα της διάσκεψης. Εξάλλου αυτή την εβδομάδα αναμένεται στη διάσκεψη ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.